Учени откриха, че като слагаме повече зеленчуци в чинията на

...
Учени откриха, че като слагаме повече зеленчуци в чинията на
Коментари Харесай

Ето как да накарате децата да ядат повече зеленчуци според науката

Учени откриха, че като слагаме повече зеленчуци в чинията на децата, ние можем да ги накараме да следват по-здравословен режим на хранене.

По-големите порции зеленчуци карат децата да изяждат приблизително 68 % повече от тях (допълнително 21 грама на ден). Това демонстрира 4-седмичен опит, в който са взели присъединяване 67 деца на възраст от 3 до 5 години.

Изследователският екип е употребявал броколи и царевица като тестови зеленчуци и е удвоил сервираните порции – от 60 на 120 г – с цел да види дали това би трансформирало хранителния табиет на децата.

„ Увеличението, което наблюдавахме, е равно на към 1/3 от една порция или на 12 % от целесъобразния всекидневен банкет за млади деца – споделя специалистът по храненето Ханим Диктас от щатския университет в Пенсилвания. – Тази тактика може да потребна за родители, болногледачи или учители, които се пробват да окуражат децата да ядат целесъобразното количество зеленчуци за деня. “

Подобен резултат се следи и при възрастните, само че нещата не се свеждат единствено до това да изсипем повече зеленчуци върху всяко ядене. Видът на зеленчуците, храните, с които се сервират, както и това дали тяхното количество се усилва или не, също е от голяма важност.

В актуалното проучване порциите на останалите храни в чиниите остават непроменени. Освен това учените вземат решение да прибавят масло и сол в някои от своите проби. Това обаче не оказва забележителна разлика в изядените от децата зеленчуци (и надлежно – порции). Увеличаването на порциите зеленчуци се оказва доста по-ефективна тактика за усъвършенстване на питателните им режими. Това евентуално се дължи на обстоятелството, че зеленчуците се харесват и без масло и сол – 76 % от децата ги правят оценка като „ просто окей “ или даже „ вкусни “. Пък и откривателите споделят, че изборът на храната е значим. Заедно с броколи и царевица са сервирани рибни пръчици, ориз, ябълков сос и мляко.

„ Избрахме храни, които като цяло се харесват, само че в същото време не са обичани на децата – споделя Барбара Ролс, която се занимава с науката за храните и която също е от щатския университет на Пенсилвания. – Така да вземем за пример в случай че сервирате зеленчуци дружно с пилешки хапки, евентуално ще се разочаровате. “

Изследването е оповестено в Appetite.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР