Учени от Япония са разкрили връзка сред излагането на радиация

...
Учени от Япония са разкрили връзка сред излагането на радиация
Коментари Харесай

Учени: Дори и минималното излагане на радиация може да повиши риска от диабет

Учени от Япония са разкрили връзка измежду излагането на радиация и появяването на диабет - дори при най-малките дози, съобщи „ Study Finds ”. Японският национален институт за сигурност и здраве при работа (ЯНИБЗР) провежда изследване на незабавни служащи, които са реагирали на радиационната криза в електроцентралата " Фукушима ".

Това нещастие беше провокирано от детонации в резултат на цунами, което удари оборудването през март 2011 година и разпръсна радиоактивни материали в покрайнината. Проучването разкрива, че 6,5 % от участниците са развили диабет, като при тези, които са били изложени на по-високи нива на радиация, рискът от насърчаване на глюкозното заболяване се е повишен с 47 %. По-конкретно, при лицата, изложени на 10-19 милисиверта (mSv) - съвсем 190 рентгенови лъча на гръдния кош - рискът от диабет е повишен с 33%. Лицата, попадащи в диапазона 20-49 mSv, са изложени на 47% повишен риск, досега в който излагането на 5-9 mSv показва шестпроцентно повишаване на риска. Странно е, че не е открит повишен риск при изложените на 50 mSv или повече. Изследователите обаче обясняват тази специфичност с ограничения размер на извадката. От 20 000 незабавни служащи в централата, проучването на ЯНИБЗР се концентрира върх у 5 326 лица. " Нашите констатации позволяват повишен риск от диабет всред незабавните служащи в ядрената централа от ниски нива на радиация ", споделя лекар Хуан Ху, водещ основател от института.

" Въпреки че възможните механизми остават неразбираеми, докладите сочат, че радиацията може да повлияе неуместно на клетките на панкреаса, отговорни за производството на инсулин, което може да способства за диабет. Освен това има връзка измежду излагането на радиация и засиленото възпаление, добре фамозен фактор за инсулиновата резистентност и развиването на диабет ", твърди лекар Хуан Ху. За да получи информация за своето изследване, екипът се базира на изследване от 2014 година, озаглавено " Епидемиологично проучване на здравните резултати при работещите в незабавни ситуации във Фукушима ". Това проучване е имало за цел да дешифрира дълготрайните последици за здравето на тези служащи от радиацията. " Продължаващото следене на участниците ще даде още по-ясна визия за риска от диабет при ниски дози радиация ", споделя лекар Ху. ю

" С появяването на повече случаи на диабет в нашата проучвателна група, разширеният ни набор от данни ще позволи по-стабилни анализи, което ще даде алтернатива на откривателите да оценят по-добре връзката измежду излагането на радиация и риска от диабет. " Между март и декември 2011 година радиационното облъчване на тези служащи е проследено с помощта на джобни алармени дозиметри за външно облъчване и броячи за цялото тяло за вътрешно облъчване. При непрекъснатите здравни прегледи са оценени над 70 знака, включващи кръвна захар, биомаркери на възпалението, функционални проби на щитовидната жлеза и други Средната възраст на участниците в това изследване е 46 години.

За сравнение, европейците обикновено са изложени на почти 2,7 mSv фонова радиация годишно, главно поради естествения газ радон в жилищата и галактическите лъчи. За разлика от тях някои жители на Финландия получават над 7 mSv годишно. За сравнение, една рентгенова снимка на гръдния кош облъчва пациентите с към 0,1 mSv, мамографска снимка - с 0,4 mSv, компютърна томография на гръбначния стълб - с 10 mSv, а Позитронно-Емисионната Томография (ПЕТ скенер -бел.ред.) - с 25 mSv. "

Искрено благодарим на незабавните служащи, които се оправиха с случая в атомната електроцентрала Фукушима, както за героичните им усилия за минимизиране на рисковете, по този метод и за доброволното им присъединение в проучването, което способства за разбирането ни на въздействието на радиацията върху здравето и обществената сигурност ", заключават основателите. Изследването ще бъде показано на тазгодишната годишна среща на Европейската асоциация за изследване на диабета и е оповестено в списание Diabetologia.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР