Учени от Университета за наука и технологии Крал Абдул Азиз

...
Учени от Университета за наука и технологии Крал Абдул Азиз
Коментари Харесай

Направиха най-точния 3D модел на коронавируса

Учени от Университета за просвета и технологии „ Крал Абдул Азиз " в Саудитска Арабия са основали най-точния 3D модел на ковид. Резултатите от плана са оповестени на уеб страницата на научната институция.
За да се сътвори този „ хубав " модел, са били събрани всички известни до този миг данни за структурата на вируса SARS-CoV-2. Изследователите са инсталирали изображения с висока разграничителна дарба на повърхността на вирусните частици благодарение на сканиращи електронни микроскопи.
„ Нашият модел демонстрира цялостната ултраструктура на вируса, каквато я познаваме през днешния ден, а не просто случайно сложени непълни шипови протеини върху липидната мембрана “, споделя студентът Нган Нгуен.
„ 3D моделът показва актуалната конструкция на SARS-CoV-2 на атомно равнище и разкрива детайлности за вируса, които преди този момент е било невероятно да се видят, да вземем за пример, ние имаме вяра, че нуклеокапсидните протеини образуват въжена конструкция вътре “, добавя откривателят Ондржей Странд.
Авторите на плана имат вяра, че триизмерното изображение ще помогне на учените в проучванията и битката им за прекъсване на разпространяването на COVID-19 в света.
Неотдавна лекарят имунолог-алерголог Владимир Болибок в диалог с сътрудник на онлайн изданието Lenta.ru сподели, че груповият имунитет против ковид може да бъде доближат при руснаците в края на ноември или при започване на декември. Според него откакто това се случи, заболеваемостта ще намалее за известно време. В същото време лекарят означи, че напролет на 2021 година цифрата на инфектираните още веднъж ще се увеличи.
Междувременно Италия заяви за най-висока смъртност за едно денонощие от 6 април насам, написа The Guardian. През последните 24 часа Италия е записала 636 смъртни случая, свързани с Covid, спрямо 623 предходния ден и това е втори пик след 6 април, заяви министерството на опазването на здравето. Броят на новите инфекции също се е нараснал с повече от 5000 спрямо предходния ден - от 32 961 в сряда на 37 978. Инфекциите в Италия от появяването на заболяването за първи път през февруари възлизат на 1,066 млн. души, до момента в който 43 589 души са умряли досега поради ковид.
Миналата седмица управляващите в Дания бяха на сантиметър от решението да се унищожат 17 млн. норки, поради клюки, че рисков мутирал вариант на ковид обикалял фермите за норки и се разпространявал върху хората посредством животинките. 

Европейският център за профилактика и надзор на болесттите излезе със мнение, че в оценката на този риск съществува „ висока неустановеност “ по отношение на евентуалната опасност, подбудена от разпространяването на вируса и негови разновидности посредством норки, написа The Guardian.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР