Учени от университета в Сидни идентифицираха протеин в белите дробове

...
Учени от университета в Сидни идентифицираха протеин в белите дробове
Коментари Харесай

Учени откриха протеин в белия дроб, блокиращ COVID-19

Учени от университета в Сидни идентифицираха протеин в белите дробове на индивида, който блокира вируса SARS-CoV-2, причиняващ COVID-19, предадоха ТАСС и Синхуа. Въпросният протеин образува естествена защитна преграда в тялото, свързвайки се с ковид и предотвратявайки по-нататъшното му разпространяване, се споделя в отчета на откривателите, оповестен в петък в отворената издателска научна платформа " Паблик Лайбръри ъф Сайънс (PLOS) - Байолъджи ".

Откритието отваря напълно нова област на имунологичните проучвания и предлага новаторски, обещаващ метод за създаване на медикаменти против инфекции, породени от коронавируси. „ В протеина LRRC15 (Leucine-Rich Repeat-Containing15) открихме рецептор, който може да спре SARS-CoV-2 посредством свързване с вируса и попречване на зараза ", сподели Грег Нийли, професор от университета в Сидни. Идентифицираният протеин в действителност е „ естествена имуннна преграда, покриваща човешките бели дробове и блокираща вируса ", означи ученият, представен от Българска телеграфна агенция.

Учените са уверени, че по-нататъшните проучвания на протеина LRRC15 ще проправят пътя за създаването на медикаменти, които могат да блокират вирусни инфекции. „ Този протеин е открит в белите дробове, клетките на кожата и езика, както и в лимфните възли и в плацентата. Вероятно, като част от естествения отговор на тялото към зараза, той основава един тип преграда, която физически отделя вируса от белодробните кафези, които са най-чувствителни към КОВИД-19 ", се споделя в отчета. Изследователите се надяват, че в бъдеще откритието ще помогне за създаването на нови антивирусни и антифиброзни медикаменти за лекуване на патогенни коронавируси и евентуално други вируси, които предизвикват белодробна фиброза.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР