Учени от университета в Плимут, Великобритания, наскоро показаха какво се

...
Учени от университета в Плимут, Великобритания, наскоро показаха какво се
Коментари Харесай

Какво коства на планетата ни направата на един смартфон


Учени от университета в Плимут, Англия, неотдавна демонстрираха какво се случва, когато смелиш iPhone 4S в блендер - безформеност от хиляди дребни частици.

Идеята на учените, несъмнено, е била много по-възвишена от това. Целта е била да се изследват и открият всички химически детайли, които построяват смарт телефона.

Резултатите демонстрират, че iPhone 4S съдържа до 75 разнообразни типове химикали, като 35 от тях са налични в доста по-големи количества от останалите.
 Снимка 412388

Както можем да чакаме, учените са разкрили много въглерод, метал, алуминий, само че са разкрили и следи от някои много редки метали, като волфрам, кобалт, молибден, диспрозий, неодим, президиум, гадолиний и други.

Проблемите, които университетският екип акцентира са няколко.

Доста от детайлите не се рециклират, което е в прорез с маркетинговите акции за " зелени " артикули на Apple.
 Снимка 412392

Някои от тези детайли се добиват главно в мини, където работят деца при извънредно тежки условия.

Третият проблем е, че, съгласно калкулации на учените, за извличането на всички детайли в един iPhone 4S са нужни към 15 кг земна маса.
 Снимка 412387

Между 2007 година и 2017 година са продадени над 216 милиона iPhone устройства, а действителната продуктивност е доста по-висока.

Като прибавим към телефоните на Apple тези на всички останали производители, дупката, която оставяме в планетата стартира да наподобява като астероиден кратер.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР