Учени от Университета в Ню Касъл, Великобритания, установиха, че енергийните

...
Учени от Университета в Ню Касъл, Великобритания, установиха, че енергийните
Коментари Харесай

Енергийните напитки могат да предизвикат психични заболявания при децата и склонност към агресия

Учени от Университета в Ню Касъл, Англия, откриха, че енергийните питиета са свързани с нараснал риск от психологични болести при децата , като тревога, стрес и меланхолия, както и с рисково държание, като приложимост на опиати и предразположеност към принуждение , заяви в. " Индипендънт ".

Повишената консумация на енергийни питиета се свързва и с неприятен триумф в учебно заведение, проблеми със съня и нездравословни хранителни привички , настояват учените.

Резултатите, оповестени в списание " Обществено здраве " (Public Health), акцентират нуждата от нормативни разпореждания за ограничение на продажбата и маркетинга на енергийни питиета измежду деца, споделят учените.

" Ние сме надълбоко обезпокоени от констатациите, че енергийните питиета могат да доведат до душевен стрес и проблеми с психологичното здраве. Това са значими проблеми на публичното здраве, на които би трябвало да се обърне внимание ", споделя съавторът на проучването Шелина Висрам.

За проучването учените проучват данните от 57 изследвания, обхванали повече от 1,2 милиона деца и младежи в над 21 страни.

Резултатите демонстрират, че младежите на възраст сред 18 и 35 години, които употребяват енергийни питиета всеки ден, спят с към половин час по-малко от тези, които ги пият понякога или въобще не ги пият.

Учените откриват също, че момчетата употребяват енергийни питиета по-често от девойките, а при мъжете, които пият две или три енергийни питиета седмично, вероятността да си легнат след среднощ е с 35 % по-голяма, вероятността да спят по-малко от шест часа е с 52 % по-голяма, а вероятността да се разсънят измежду нощ е с 60 % по-голяма, в сравнение с при тези, които не ги пият или ги пият рядко.

Енергийните питиета съдържат високи равнища на кофеин (около 150 mg на литър) и захар и се оферират на пазара като средство за повишение на силата.

Изследователите откриват също, че колкото повече енергийни питиета пият хората, толкоз по-малко спят. Дори единствено една енергийна напитка от един до три пъти месечно е обвързвана с нараснал риск от нарушен сън, демонстрира новият разбор.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР