Учени от университета в Кардиф, Уелс, откриха причината за необяснима

...
Учени от университета в Кардиф, Уелс, откриха причината за необяснима
Коментари Харесай

Учени разкриха причината за необяснима досега климатична катастрофа на Земята

Учени от университета в Кардиф, Уелс, откриха повода за необяснима до момента климатична злополука на Земята преди повече от 14 милиона години, заяви Физ.орг.

Бил оценен химичният състав на вкаменелости в седименти на дъното на Атлантическия, Тихия и Индийския океан, с цел да се откри какви са били температурата и равнището на въглеродния диоксид в морската вода в средата на миоцена, преди 23-5 милиона години.

Оказало се, че солидни вулканични изригвания в долината на река Колумбия в Северна Америка са изхвърлили огромно количество въглероден газ в атмосферата и са провокирали окисляване на водата в океаните.

Вследствие на повишението на световните температури се покачило морското равнище и това довело до заливане на обширни територии суша с вода. В резултат се основали идеални условия за депозиране на огромни количества въглероден диоксид под формата на струпване на морски организми в седименти и за преместването му от атмосферата в океаните в разстояние на десетки хиляди години.

При това съществуването на ледена завивка в Антарктика и релативно бавното обособяване на въглеродния газ понижили мащабите на измененията в околната среда и отрицателните последици за морския живот.

По време на климатичния оптимум през междинния миоцен световните температури са били с 3-4 градуса Целзий по-високи от днешните и подхождат на прогнозните за 2100 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР