Учени от Университета в Глазгоу са решили да проверят колко

...
Учени от Университета в Глазгоу са решили да проверят колко
Коментари Харесай

За части от секундата преценяваме някого по гласа му

Учени от Университета в Глазгоу са решили да ревизират какъв брой бързо човешкият глас основава първо усещане за личността. Te са записали 64 души, четящи един и същи текст, а по-късно са изрязали от записите единствено думата “здравей ”. Изследователите помолили 320 индивида да оценят гласовете по канара от 1 до 9 по 10 категории, измежду които благонадеждност, въздействие, атрактивност.

Не е ясно какъв брой тъкмо тези експресни оценки отразяват същинските качества на участниците, факт е обаче, че всички са ги създали и то изненадващо бързо. Учените открили още, че мненията на другите хора са доста сходни, написа New Scientist, представен от “Фокус ”. „ За извънредно бързата преценка на личността на чужд в действителност има напълно рационално пояснение. Хората биха желали да преценяват дали могат да се доверят на някого, с цел да осъществят по-близък контакт или пък да го заобикалят и това не би могло да лишава доста време ”, изяснява ръководителят на плана Фил Макелир.

Впечатлението, което оставя гласът ни, даже от аудио клип с дължина 390 милисекунди, се базира на няколко фактора. Височината на гласа, да вземем за пример, има значение за това какъв брой благонадеждни изглеждаме. „ Мъж, който покачва височината на гласа си наподобява по-надежден ”, показва Макелир. „ Жена, която минава от висок към невисок указател буди повече доверие, в сравнение с жена, чийто глас се покачва в края на думите ”.

Възможно е човек да промени метода, по който звучи гласът му. „ Говори се, че Маргарет Тачър и английската кралица са обучавани в това по какъв начин гласовете им да преобладават ”, споделя ученият.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР