Учени от университета Сорбоната във Франция са открили, че креативността

...
Учени от университета Сорбоната във Франция са открили, че креативността
Коментари Харесай

Доказаха ефективността на метода на Салвадор Дали

Учени от университета Сорбоната във Франция са разкрили, че творчеството може да се усили посредством пробуждане незабавно след заспиване. За откритието съобщава публикация, оповестена в списание

Изследователите вземат решение да потвърдят успеваемостта на метода, употребен от художника сюрреалист Салвадор Дали и изобретателя Томас Едисън. Според него, след съсредоточено мислене върху даден проблем, човек би трябвало да вземе в ръце тежък предмет преди заспиване. Когато заспива, той изпуска предмета и се разсънва, след което записва мислите, които са му пристигнали мислено незабавно след събуждането.

Известно е, че множеството хора преживяват фаза на сън N1 - късият период сред бодрост и сън. В изследването на френските учени взели участие 103 души, които държали чаша в ръцете си, до момента в който заспивали. Преди това им била показвана последователност от осем цифри като изискването било благодарение на два математически правилото да установят какво би трябвало да бъде идващото число в редицата. За задачите на опита това число постоянно било същото като второто в поредицата. Всеки от доброволците бил оборудван и с уред за премерване на мозъчни талази, с цел да се дефинира дали в действителност е задремал.

Естествено, при заспиване, доброволците изпускали чашата и се събуждали. Тези от тях, които влизали във фаза N1 и излизали от нея при пробуждане с доста по-голяма вероятност открили нематематически метод за решение на числов проблем - 83% от тях познали изчезналото число, спрямо 30 % от тези, които не били заспали по време на опита. Тъй като това изисква креативно мислене, учените имат вяра, че употребяваната техника може да усъвършенства творчеството.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР