Учени от университета на Сидни оплодиха 56 мериносови овце със

...
Учени от университета на Сидни оплодиха 56 мериносови овце със
Коментари Харесай

Учени оплодиха овце с 50-годишна сперма

Учени от университета на Сидни оплодиха 56 мериносови овце със сперма на 50 години и 34 от тях забременяха, заяви Скай нюз.

Успеваемостта от 61 % е по-висока от тази на сперма, замразена за към година, с която са забременели 59 % от оплодените овце.

Половинвековната сперма е взета от четири овена през 1968 година и замразена. Съхранявана е в течен азот при температура минус 196 градуса. След като е размразена, е изследвана за пъргавина, скорост, жизнеспособност и целокупност на ДНК.

"Изумително е, че не установихме разлика сред спермата, стояла замразена 50 години, и сперма, замразена за към година - сподели доктор Джесика Рикард от екипа. - Според нас това е най-старата жизнеспособна сперма от който и да е тип в света и несъмнено най-старата, употребена, с цел да бъде основано потомство ".

Агънцата, заченати с античната сперма, имат дипла на тялото, която е била присъща за мериносовите овце в средата на предишния век. Тогава тази специфичност е била мечтана, тъй като по този начин се е увеличавала площта на кожата и надлежно добивът на вълна. По-късно обаче селекционерите са се отказали от нея, тъй като повишава риска от паразитни болести и затруднява стриженето.

Експериментът дава очаквания за запазването на застрашени типове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР