Учени от Университета на щата Колорадо в Боулдър съобщиха, че

...
Учени от Университета на щата Колорадо в Боулдър съобщиха, че
Коментари Харесай

Изненада: Тихият океан се охлажда и това може с 30% да намали нагряването на планетата

Учени от Университета на щата Колорадо в Боулдър оповестиха, че източната част на Тихия океан, обратно на всички климатични модели, се охлажда – температурата му е спаднала със забележителните 0,5 градуса по Целзий за миналите 39 години. Като се има поради голямата повърхност на океана, участваща в процеса на изстудяване, световното влияние на това изобретение върху климата е неизбежно. Учените считат, че вследствие на това междинната световна температура до края на века ще се увеличи единствено с 1,3 °C, вместо с предстоящите 1,9 °C. Но има и неприятни вести.

Концепциите за изменението на климата, които понастоящем се одобряват от научната общественост, се основават на догатката, че възходящите концентрации на парникови газове в атмосферата водят до световното стопляне. Но охлаждането на източната част на Тихия океан може да съществено да промени тези модели. Този максимален воден басейн на планетата – океанът, който е по-голям от сушата на Земята – е значим регулатор на световния климат, защото гълтам по-голямата част от слънчевата топлота и я разпределя по планетата посредством морските течения.

За първи път учените откриват, че температурата на Тихия океан се намалява, обратно на техните прогнози, още през 2022 година Очакваше се, че сходно на другите океани, той ще се затопли. Въпреки това просторен разбор на данните, събрани от 1979 година до 2020 година, сподели, че океанът непрекъснато се охлажда. Източната част на Тихия океан (в непосредственост до Северна и Южна Америка) постоянно е била по-студена от западната (в непосредственост до Азия) приблизително с 5-6 °C, само че сред 1980 и 2019 година тази температурна разлика се е нараснала с към 0,5 °C. Това е надалеч от всевъзможни допустимо погрешности и се смята за факт.

Това е доста значимо, тъй като има голямо значение за климата на цялата планета. Затоплянето на водите в западната част на Тихия океан и охлаждането на водите в източната част водят до понижаване на облачната завивка над огромни елементи от източната част на Тихия океан.

„ По-плътните облаци значат повече отразена слънчева светлина “, споделя Дейвид Батисти от Вашингтонския университет в Сиатъл.

Това, от своя страна, значи по-малко топлота, която се задържа в земната атмосфера и се улавя вследствие на парниковите газове. С други думи, охлаждането на източната част на Тихия океан забавя темповете на световното стопляне.

Ако актуалната наклонност се резервира, тихоокеанският „ леден език “ може да понижи равнището на плануваното световно стопляне с цели 30% спрямо актуалните прогнози на климатичните модели. Това значи, че нарастването на междинната световна температура до края на века няма да бъде 1,9 °C, а единствено 1,3 °C при идентични излъчвания на парникови газове.

Каквато и да е повода за захлаждането, Батисти и другите учени допускат, че то провокира резултата на доминото в тропическия Тихи океан. Климатичните модели не всеки път включват в изчисленията си антарктическото размразяване и имат проблеми с вярното отразяване на измененията в температурата на водата, вятъра и теченията в Южния океан. Юе Донг от Колумбийския университет обаче демонстрира, че откакто тези неточности бъдат поправени, климатичните модели стартират да демонстрират захлаждане в тропическия Тихи океан.

„ В резултат на това прогнозите за краткосрочно стопляне, направени от актуалните световни климатични модели, могат да бъдат надценени “, се споделя в неговата публикация.

Това също по този начин значи, че една смяна в наклонността – преход към стопляне в източната част на Тихия океан – би имала световни опустошителни последствия, изключително в случай че ни изненада.
Плановете за резистентност на климата, които обгръщат всичко – от сигурността на водата до селското стопанство, биха могли да остареят съвсем за една нощ, принуждавайки страните да възстановят инфраструктурата и стопанските системи си.

„ Ако нямаме опция да предвидим по кое време ще се случи това, тогава внезапно ще се сблъскаме с такива огромни промени в районните климатични резултати, за които не сме готови “, споделя Робърт Уилс от Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих.

Сега следва щателната инспекция на тази информация. Ако всичко се окаже правилно, а няма аргументи да не е по този начин, стопанските системи на процедура на всички страни ще би трябвало да се трансформират, тъй като към сегашен ден те са съобразени с идното Глобално стопляне, което се оказва, че няма да настъпи доста скоро.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР