Учени от университета на Отаго в Нова Зеландия установиха, че

...
Учени от университета на Отаго в Нова Зеландия установиха, че
Коментари Харесай

Геолози предсказаха глобален катаклизъм

Учени от университета на Отаго в Нова Зеландия откриха, че световното стопляне може да докара до пагубно понижаване на разтворения О2 в морската вода, заяви Лента.

Геолози изследвали наличието на изотопи на урана в седименти, някои от които датират отпреди към 100 милиона години, на териториите на Англия и Италия. Това разрешило да се реши освен какво е било количеството О2 в античните океани, само че и да се изяснят аргументите за намаляването му. Оказало се, че по време на така наречен второ океанско аноксично събитие преди 94 милиона години огромно количество въглеродни съединения попаднали в океаните, като за това асъдействало забележителното наличие на въглероден газ в атмосферата.

По думите на учените, в този момент концентрацията на парникови газове вследствие на човешката активност е по-бърза и присъщата за кредата степен на отнемане от О2 ще бъде достигната след стотици хиляди, а не след милиони години.

Още в този момент в Световния океан пораждат мъртви зони - области, в които водата съдържа напълно малко О2. Събрани от еколози от Швеция и Съединени американски щати данни сочат, че през последните няколко години броят на мъртвите зони е надхвърлил 400. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР