Учени от университета на Нортъмбрия установиха, че магнитните вълни на

...
Учени от университета на Нортъмбрия установиха, че магнитните вълни на
Коментари Харесай

От ядрото на Слънцето излизат звукови вълни

Учени от университета на Нортъмбрия откриха, че магнитните талази на Слънцето се държат друго от считаното до момента, оповестява Phys.org. Анализът на данни, събирани 10 години, сподели, че магнитните талази в короната на Слънцето - най-външния атмосферен пласт, реагират на звукови талази, идващи от недрата на звездата ни. Досега се смяташе, че тези талази се образуват на повърхността на Слънцето, където водородът доближава температура 6000 градуса и възбужда магнитното поле.

Британските учени откриха доказателства, че магнитните талази реагират, или се възбуждат по-високо в атмосферата от звуковите талази, които оставят явен маркер по тях. Наличието на този маркер значи, че цялата корона се раздрусва в отговор на звуковите талази. Това провокира трептения в доста явен обсег честоти.

Маркерът е открит в цялата корона през целия 10-годишен интервал. Това допуска, че е фундаментална константа на Слънцето и може да е присъщ и за други звезди. Магнитните талази имат огромна роля за преместването на сила в Слънчевата система.

Освен че загряват короната на Слънцето, те форсират слънчевия вятър, който се движи със скорост към 1,6 милиона км/ч. Те се отразяват и на атмосферата на звезди и планети, на магнитното им поле, провокират полярни сияния.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР