Учени от университета на Колорадо в Боулдър установиха, че движенията

...
Учени от университета на Колорадо в Боулдър установиха, че движенията
Коментари Харесай

Движенията на очите ни издават как вземаме решения

Учени от университета на Колорадо в Боулдър откриха, че придвижванията на очите може да разкрият скъпа информация за метода, по който хората вземат решения, заяви електронното издание " МедикълЕкспрес ". Резултатите от проучването могат да оказват помощ и на лекарите да диагностицират пациенти със  болести като меланхолия или болест на Паркинсон .

" Движенията на очите са извънредно забавни за проучване ", споделя Колин Корбиш , докторант в катедрата по машинно инженерство " Пол М. Ради " в университета в Боулдър и водещ създател на проучването. " За разлика от ръцете или краката, скоростта на придвижванията на очите е съвсем изцяло неволева. Това е доста по-директно премерване на тези несъзнателни процеси, протичащи в мозъка ". Той и сътрудниците му, измежду които и откриватели от университета " Джонс Хопкинс " в Балтимор, разгласиха резултатите от проучването в профилираното списание " Кърънт байолъджи ".

В изследването екипът желае 22 души да вървят на бягаща пътека, след което да изберат сред разнообразни настройки на компютърен екран, изобразяващи или малко вървене по стръмен скат, или по-дълго вървене по еднакъв терен.

Изследователите откриват, че очите на участниците ги издават .  Още преди да създадат своя избор, ползващите на бягащата пътека са склонни да движат очите си по-бързо, поглеждайки към настройката, която в последна сметка избират. " Открихме налично премерване, което единствено за няколко секунди демонстрира освен какво предпочитате, само че и какъв брой го предпочитате ", споделя Алаа Ахмед, старши създател на проучването и доцент по машинно инженерство в университета в Боулдър.

Известно е, че е мъчно да се изследва по какъв начин или за какво хората вършат избор - чай или кафе, кучета или котки. Изследователите не разполагат с доста принадлежности, които елементарно да им разрешат да надникнат в мозъка. Ахмед обаче има вяра, че очите ни могат да дадат визия за някои от мисловните ни процеси. " Основният метод, по който се движат очите ни, е посредством сакади ", споделя Ахмед. " Тогава очите бързо минават от една точка на фиксация към друга. " Бързо е основната дума: сакадите нормално лишават единствено няколко десетки милисекунди, което ги прави по-бързи от едно приблизително намигване. Точно върху тях е съсредоточено изследването. Екипът открива, че очите на изследваните лица са минали през маратон от действия единствено за къс интервал от време. Докато обмислят разновидностите си, хората местят погледа си сред разновидностите за избор на мониторите - първо постепенно, а след това по-бързо.

Изследователите откриват също по този начин, че хората, които вземат най-бързи решения - може би най-импулсивните членове на групата, са склонни да движат очите си по-енергично. След като участниците в проучването създадат своя избор, придвижванията на очите им още веднъж се забавят.

" Отчитането на този развой на взимане на решения в действително време нормално изисква инвазивни електроди, сложени върху мозъка. Наличието на тази по-лесно измерима променлива открива доста благоприятни условия ", споделя Корбиш.

" Забавените придвижвания на очите не са единствено признак на Паркинсон, само че се появяват и при доста психологични разстройства , като меланхолия и шизофрения ", споделя Ахмед. " Смятаме, че тези придвижвания на очите биха могли да бъдат нещо, което медицинските експерти да наблюдават като диагностичен инструмент, метод за установяване на развиването на избрани болести. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР