Учени от университета на Бат, Великобритания, са установили, че глобалното

...
Учени от университета на Бат, Великобритания, са установили, че глобалното
Коментари Харесай

Глобалното застудяване ускорило еволюцията на орхидеите

Учени от университета на Бат, Англия, са открили, че световното захлаждане е било главен движещ фактор в еволюцията на орхидеите и е оказало въздействие върху настоящето им многообразие, написа сп. " Протоколи на Американската академия на науките ". 

Орхидеите (Orchidoideae) са едно от най-големите фамилии растения, включващо 28 000 типа, които виреят по целия свят.
За задачите на актуалното проучване създателите му са анализирали 1475 типа орхидеи. Специалистите от университетския Център за проучване на еволюцията " Милнър " са открили, че те не са се развивали последователно в продължение на хилядолетия, а нови типове са се появявали относително бързо заради измененията в световните температури.
Учените са изследвали хиляди ДНК последователности, с цел да изготвят родословие, показващо степента на роднинство сред типовете. Те са употребявали статистически модели, с цел да ревизират по какъв начин климатичните промени в историята на Земята са повлияли на видообразуването. Приложени са и модели за географското разпространяване на типовете.
Изследователите са разкрили доказателства, че множеството типове орхидеи са се появили през последните 10 милиона години, започвайки от миоцена, което съответствува с геоложките свидетелства за световно захлаждане. 
Моделите демонстрират, че захлаждането оказва 700 пъти по-голям резултат върху видообразуването на орхидеите, в сравнение с времето. То е довело до едновременна диверсификация във всеки от седемте съществени района, където порастват орхидеи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР