Учени от университета на Аризона проведоха изследване, в което става

...
Учени от университета на Аризона проведоха изследване, в което става
Коментари Харесай

Ето защо не трябва да влизате с обувки вкъщи

Учени от университета на Аризона организираха проучване, в което излиза наяве, че прехвърлянето на бактерии по обувките от улицата и външния свят на домашния под, щом влезем със същите обувки у дома, е от 90 до 99%. С други думи, това, което попадне върху обувките ни на открито, е съвсем несъмнено че ще бъде пренесено в стаите на домовете ни, в случай че влезем в тях със същите обувки. 

Д-р Чарлз Герба  - микробиолог от университета, акцентира, че най-често  - при 96% от случите, бактерии като колиформните и Е.коли бактерията са регистрирани при хората, посещавали места като обществени тоалетни със нечисти подове. " Изследването ни също така демонстрира, че бактериите могат да бъдат пренасяни по обувките на дълги дистанции до домовете или персоналното пространство ", споделя той, представен от уеб страницата Rare.us. Проучването е открило 421 000 разнообразни вида бактерии по обувки на хора. Сред тях били Klebsiella pneumoniae, която води до инфекции на уринарния тракт и Serratia ficaria, която може да сътвори респираторни инфекции. 

Смята се, че публичните тоалетни в търговски центрове, летища и на други места, посещавани от хиляди хора, може да съдържат до 2 млн. бактерии на квадратен инч. Изследване на Хюстънския университет пък демонстрира, че 39% от обувките на хора в Хюстън пренсяли бактерията Clostridium difficile (C. driff), устойчива на лекуването на редица антибиотици. Тя може да провокира диария. 

Друго проучване - от института Battelle Memorial в Щатите демонстрира, че косенето на поляните пред къщите може елементарно да докара до преместване на отрови от процеса в дома. А изследване от университета " Бейлър " пък твърди, че хората, които живеят по-близо до асфалтови пътища, покрити с каменовъглен катран, са подложени на по-голям риск от рак поради токсините, които пренсят от пътищата към домовете посредством обувките.

Дъждовната вода от улицата съдържа бензин и химикали, които също може да бъдат импортирани в дома посредством обувките от вън. Освен това на открито има боклуци от кучета, птици, отпадък из тротоарите. 

Разбира се, не може да живеем в непрекъснат боязън и параноя за здравето. Това е безсмислено. Но има някои простични ограничения, които бихме могли да предприемем, за по-здрави дни. Една от тях е да не влизаме с обувките от външния свят в домовете и в пространства като кухни, спални, детски стаи. Освен това има и друга рекомендация - от университета на Аризона са разкрили, че прането на тези обувки с перилен препарат в перални машини понижава съществуването на бактерии по тях до 90% и повече. А можем и постоянно да почивстваме пода в коридора и килимите с дезинфекциращи, подобаващи препарати. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР