Учени от университета Корнел“ и Нюйоркския университет са разработили специална

...
Учени от университета Корнел“ и Нюйоркския университет са разработили специална
Коментари Харесай

Изобретиха най-голямото чудо в храненето

Учени от университета „ Корнел “ и Нюйоркския университет са създали специфична лъжица, която усъвършенства усета на храната, като подтиква вкусовите рецептори, написа „ Сайънтифик америкън “.

Храните с високо наличие на захар могат да бъдат нездравословни, само че са прекомерно вкусни за доста от нас, с цел да се откажем от тях или да ги понижим доста. Ами в случай че можехме да се насладим на усета им, без да ги ядем? Търсейки решение, студентите са основали лъжица със конструкция, която подтиква вкусовите рецептори, с цел да провокира чувство за наслада, без да прибавя калории или химикали.

Желаният резултат се реализира благодарение на специфичната текстура на прибора. Новата лъжица има няколко изпъкналости от долната си страна, които основават по-голяма повърхност за прилепяне към езика. Те са покрити с резистентен пласт от молекули, наречени лиганди.

Въпросните молекули се свързват с рецепторните протеини на повърхността на вкусовите кафези, които нормално реагират на захар или изкуствени подсладители. Свързването провокира каскада от нервни сигнали, които карат мозъка да записва чувство за наслада.

Лъжицата, наречена Шугъруеър, е предопределена по-специално за пациенти с диабет, от който страдат 11,3 % от популацията на Съединени американски щати. Захарта значително е изключена от менюто на хората с това заболяване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР