Учени от Технологичния институт в Джорджия смятат, че човечеството може

...
Учени от Технологичния институт в Джорджия смятат, че човечеството може
Коментари Харесай

Учените предричат гибелта на човечеството заради...

Учени от Технологичния институт в Джорджия считат, че човечеството може да се сблъска с дефицит на О2. Количеството на кислорода на планетата може да стане милион пъти по-малко, написа ScienceAlert.

Подобни събития към този момент са се случили на Земята преди към 2,45 милиарда години. По това време газът съвсем не участва в атмосферата на планетата, само че по-късно стартира да се натрупва. Тези промени са довели до изгубването на някои типове на планетата и появяването на нови.

Активността на слънцето в атмосферата в този момент непрестанно се усилва, като радиацията разгражда въглеродния диоксид. Това води до измиране на растенията, които създават О2.

Учените се притесняват, че в дълготраен проект наличието на О2 в атмосферата на планетата ще се върне до равнищата от древността.

"Спадът на кислорода е доста, доста внезапен. Говорим за количество О2, което е към милион пъти по-малко от днешното ", споделя ученият от Техническия университет в Джорджия Крис Рейнхард.

Ако това се случи, всички подвластни от кислорода живи организми на планетата ще загинат. Изследователите считат, че следователно Земята ще бъде запълнена от микробни организми.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР