Учени от Станфордския университет са открили, че независимо от присъствието

...
Учени от Станфордския университет са открили, че независимо от присъствието
Коментари Харесай

Мъжките гени запазили расова чистота

Учени от Станфордския университет са разкрили, че без значение от наличието на неандерталски гени в генома на актуалния човек, те безусловно отсъстват в половата Y-хромозома.

По-скоро дамите са могли да раждат единствено дъщери от неандерталци, защото зародишите от мъжки пол не са оцелявали. Резултатите от проучването са оповестени в сп. American Journal of Human Genetics, оповестява EurekAlert!.

ДНК на актуалния човек включва 2,5–4 % гени, наследени от неандерталците вследствие на кръстосване сред Homo sapiens и Homo neanderthalensis преди към 50–100 хиляди години. Това е открито с помощта на сравнението на геномите на индивида и неандерталеца – цялостният набор ДНК на последния е получен от съхранени кости на възраст 38–70 хиляди години. ДНК на двата типа се оказали идентични в към 99,7 %.

Възползвайки се от данните за геномните последователности, учените за първи път анализирали ДНК в Y-хромозомата на индивида и изяснили, че в нея отсъстват каквито и да било следи от неандерталски геном. Обяснението на експертите е в това, че гените на измрелите хора може да са били несъвместими с другите човешки гени, ситуирани на половата хромозома.

Според учените имунната система на дамите може да е атакувала плодовете от мъжки пол, в случай че последните са носили Y-хромозома с неандерталски гени на хистосъвместимост. По подобен метод непрекъснатите аборти могат да обяснят за какво нито един ген на H. neanderthalensis не е мигрирал в мъжката полова хромозома на актуалните хора.

Анализът на Y-хромозомите на хора и неандерталци е разрешил също по този начин да се посочи времето, когато тези два типа от рода Homo са произлезли от един предшественик – преди към 550 хиляди години. Предишните проучвания оценяваха възрастта на разминаването на античните хора на 400–800 хиляди години.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР