Учени от швейцарския Институт по инфекциозни болести и Института по

...
Учени от швейцарския Институт по инфекциозни болести и Института по
Коментари Харесай

Ето кои животни са най-податливи на Ковид-19

Учени от швейцарския Институт по инфекциозни заболявания и Института по вирусология и имунология към университета на Берн, взаимно с сътрудници от Германия и Коста Рика, са открили в лабораторни условия кои домашни и диви животни са най-податливи на ковид SARS-CoV-2, оповестява уеб сайтът на образователното заведение.

По време на пандемията се появиха многочислени известия за коронавирусни инфекции при домашни любимци и жители на зоопаркове и ферми. Досега обаче оставаше незнайно на кои животни човек може да съобщи ковид и кои не са податливи на него.

Поради невъзможността да създадат директни проби върху животни, учените са изследвали в лабораторни условия кафези от дихателните пътища на разнообразни домашни и диви животни, съхранявани в университета на Берн.

Биолозите са анализирали клетъчни култури на 12 типа бозайници - маймуни резус, котки, кучета, порове, свине, зайци, кози, говеда, лами, камили и два типа прилепи.

Учените са заразили клетките с вируса и са следили кинетиката на неговата репликация в блюда на Петри.  Оказало се, че SARS-CoV-2 заразява дейно единствено маймуни и представители на фамилията на котките.

При по-нататъшно цялостно секвениране на генома обаче не е открито, че тези животни могат да развият същинска коронавирусна зараза.

Въпреки това учените приканват да се следи положението на въпросните две групи животни като най-уязвими за ковид. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР