Учени от Швеция разработват изкуствени неврони по правилата на биологията(снимка:

...
Коментари Харесай

Изкуствени неврони „подчиниха” растение


Учени от Швеция създават изкуствени неврони по разпоредбите на биологията
(снимка: Thor Balkhed)

Науката от дълго време се пробва да интегрира живата нервна система с изкуствена. Това ще помогне за основаване на чувствителни протези, екзоскелети, следени от силата на мисълта, и в последна сметка ще усъвършенства интензивността на човешкия мозък с вградени или външни компютърни модули.

Макар че всичко това звучи фантастично, факт е, че учените се гмуркат все по-дълбоко в цифрово-биологичните интерфейси. Ново достижение в тази област учени от университета Линчопинг, Швеция. Те създават изкуствени неврони по разпоредбите на биологията – с електрическа проводимост и дарба да работят въз основата на частична химична (секреторна) реакция.

Известно е, че мембраната на нервните кафези (неврони) пропуща позитивно и негативно заредени атоми (йони). В взаимозависимост от положението на клетката могат да се пропущат разнообразни количества от едните и другите йони. Заедно те могат да образуват капацитет за деяние напрегнато към 0,1 V, който ще стартира да се популяризира по нервните израстъци (аксони) към други нервни кафези като потребен сигнал.

Изследователите от Швеция със шаблонизиран чертеж на естествени и изкуствени неврони
(снимка: Thor Balkhed)

От биосъвместими материали учените са основали транзистор, който също може да превключва положения според от концентрацията на йони на неговия гейт. Транзисторът работи при малко по-високо напрежение, с цел да имитира капацитет за деяние – към 0,6 V, само че това към момента е безвредно за живите кафези. След това откривателите свързват с живи кафези на забавно растение като Венерина мухоловка.

Това цвете има ясна и елементарна реакция – то се затваря, в случай че зародят избрани въздействия, да вземем за пример асо насекомо седне върху него. Използвайки система от изкуствени нервни кафези, учените са принудили цветето да се затвори единствено с един подтик, без да предизвикват механично раздразнение.
още по темата
Но в последна сметка изкуствените неврони могат да бъдат интегрирани с скотски и даже с човешки неврони. Те биха могли да бъдат свързващото звено, което ще разреши основаване на по-чувствителни протези за крака, и роботи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР