Учени от Швеция откриха опасен парадокс при хипохондриците. Животът на

...
Учени от Швеция откриха опасен парадокс при хипохондриците. Животът на
Коментари Харесай

Животът на хипохондриците е по-кратък

Учени от Швеция откриха рисков абсурд при хипохондриците. Животът на хората, които изпитват несъразмерен боязън от съществени болести, поради който непрестанно се изследват и пият превантивно купища медикаменти, е по-кратък от живота на тези, които нямат здравна тревога, даже да са с хронично заболяване. Това излиза наяве от публикация, оповестена в списанието JAMA Psychiatry.
Изследователите анализирали данни от 4129 души, диагностицирани с меланхолия и ги съпоставили с изследванията на 41290 субекта на същата възраст, пол и място на престояване, само че без здравна тревога. Статистическите разбори са извършени сред 5 май и 27 септември 2023 година
Хипохондрията е обезпокоително разстройство, чиито признаци надвишават естествените здравословни проблеми. Пациентите не могат да се отърват от страховете си макар рутинните медицински прегледи и лабораторни проучвания. Лечението може да включва когнитивно-поведенческа терапия, техники за релаксация и от време на време антидепресанти.
Общият % на преждевременна гибел е по-висок при хората с меланхолия – 8,5 против 5,5 на 1000 човекогодини. Хората с обезпокоително здравно разстройството имат междинна дълготрайност на живота с пет години по-малко, само че рискът от сърдечно-съдови и респираторни болести е нараснал. Рискът от рак обаче остава идентичен и за двете групи.В заключенията на научната публикация се споделя: 
Това изследване допуска, че хората с меланхолия имат нараснал риск от гибел както по естествени, по този начин и по неестествени аргументи, изключително самоубийство, спрямо лицата от общата популация без меланхолия.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР