Учени от Швеция и Финландия са разграничили пет типа диабет,

...
Учени от Швеция и Финландия са разграничили пет типа диабет,
Коментари Харесай

Учени разграничиха пет типа диабет

Учени от Швеция и Финландия са разграничили пет вида диабет, давайки вяра за по-точна диагностика и характерно насочено лекуване, оповестяват Би Би Си и в. "Дейли експрес ".

Традиционно диабетът се разделя на вид 1 и вид 2.

Медицинската подредба на болестта не е осъвременявана от 20 години. Диагностиката продължава да се базира главно на измерването на равнищата на кръвната захар, отбелязва в. "Дейли експрес ".

Диабет вид 1 е автоимунно заболяване и нормално се демонстрира в детска възраст. Характеризира се с недостиг на инсулин, породен от автоимунни процеси, при които тялото нападна инсулиновите заводи - бета-клетките.

Диабет вид 2 всеобщо се счита за заболяване, обвързвано с фалшив метод на живот. Болестта се демонстрира в по-късна възраст и се характеризира с незадоволително произвеждане на инсулин вследствие на нарасналите потребности от хормона при затлъстяване и устойчивост към него.

Настоящото проучване, оповестено в сп. "Lancet Diabetes and Endocrinology ", "обрисува " много по-сложна картина. За задачите му експерти от университета на Лунд в Швеция и Института за молекулярна медицина във Финландия са анализирали данни от четири кохортни изследвания, обхванали 14 775 души, неотдавна диагностицирани с диабет. Специалистите са проучили шест индикатора, отразяващи основни аспекти на другите видове на болестта - развиване, лекуване и поява на затруднения.

На базата на получените резултати експертите са разграничили пет клъстера (групи) диабет, обхващащи три тежки и две леки форми на болестта:

Група 1 - тежък автоимунен диабет с характерности на класическия диабет вид 1. Болестта се демонстрира в ранна възраст при видимо здрави човеци, чиято имунна система обаче ги прави неспособни да създават инсулин.

Група 2 - тежък инсулинодефицитен диабет. При тази форма на болестта при пациентите в началото се следи подобие с болните от диабет вид 1 - те са млади, със здравословно тегло и не могат да създават инсулин. При тях обаче имунната система действа обикновено. Според актуалната подредба пациентите от тази група ще бъдат диагностицирани с диабет вид 2 заради отсъствието на автоимунно заболяване. Авторите на проучването позволяват, че при въпросните човеци казусът се дължи на погрешно действие на бета-клетките.

Група 3 - тежък инсулинорезистентен диабет. Пациентите в множеството случаи са с наднормено тегло и създават инсулин, само че тялото им не реагира на хормона.

Група 4 - лек диабет, обвързван със затлъстяване. Тази форма е следена при пациенти със съществено затлъстяване, които обаче метаболитно са по-близо до естественото положение спрямо тези от група 3.

Група 5 - лек диабет, обвързван с възрастта. Пациентите развиват признаци на по-късна възраст спрямо индивидите от останалите групи и болестта протича по-леко.

Специалистите означават, че проучването е значима крачка напред към по-прецизна диагностика и персонализирано лекуване, съобразено със характерните характерности на всяка от формите на болестта и предотвратяване от затруднения, които варират съгласно причисляването към дадена група.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР