Учени от САЩ съобщиха, че са използвали успешно вируса ХИВ,

...
Учени от САЩ съобщиха, че са използвали успешно вируса ХИВ,
Коментари Харесай

Американски учени обявиха, че са използвали ХИВ, за да излекуват генна болест

Учени от Съединени американски щати оповестиха, че са употребявали сполучливо вируса ХИВ, с цел да създадат генна терапия, която е излекувала 8 бебета от тежката болест Остър смесен имунен недостиг, позната още като Болестта на момчето от балона, предава Би Би Си. 

Изследването е било направено в болница в Тенеси, а резултатите от него са разказани в обява в Журнала за медицина на Ню Ингланд. 

Децата, родени с прекомерно малко или никаква имунна отбрана, в този момент имат изцяло функционираща имунна система, показват лекарите. При тази болест нелекуваните деца би трябвало да живеят в безусловно стерилни условия и е евентуално да умират като дребни. 

Генната терапия за лекуване е включвала събиране на костен мозък от бебетата и поправяне на генетичния недостатък в тяхното ДНК скоро след рождението им. Правилният ген е бил употребен, с цел да се " поправи дефекта ". Той бил внедрен в изменена версия на ХИВ вируса (който предизвиква СПИН). 

Изследователите настояват, че множеството от бебетата са били изписани от болничното заведение в границите на един месец. 

" Тези пациенти в този момент са дребни деца, които дават отговор на имунизации и имат имунни системи да произведат всичките имунни кафези, от които се нуждаят, за отбрана от инфекции, до момента в който опознават света и живеят естествен живот ", разяснява доктор Иуилина Мамкарз, създател на проучването. То е било извършено от Болницата за детски проучвания " Сейнт Джуд " в Мемфис и Детската болница UCSF Benioff в Сан Франциско. 

Излекуваният синдром SCID-X1 по думите ѝ е бил отхвърлен за първи път. 

Най-известният в света случай на тази тежка комбинирана имунна недостатъчност (SCID) е на Дейвид Ветър, на който се постанова да живее в пластмасова камера, тъй като е невероятно за него да се свърже с външния свят без това да бъде съдбовно. Той получава прякора Момчето от балона, напомня Би Би Си. Роден е през 1971 година с заболяването и умира на 12 години след несполучлива трансплантация на костен мозък - този тип трансплантации бяха досега единственият метод да се опита лекувания, въпреки че прекомерно постоянно са несполучливи и имат странични резултати. 

20 секунди след раждането си в Детската болница в Хюстър, Тексас, Дейвид е подложен в пластмасова камера за изолираност, където живее до 6-годишната си възраст, когато получава особено направен за него пластмасов костюм, планиран от НАСА. Неговите родители към този момент са били изгубили едно дете от тази болест, преди той да се роди. 

Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР