Учени от САЩ откриха нова форма на живот, която се

...
Учени от САЩ откриха нова форма на живот, която се
Коментари Харесай

Учени откриха нова форма на живот в човешката слюнка

Учени от Съединени американски щати откриха нова форма на живот, която се крие в човешката слюнка – чужд до момента вид паразитна бактерия, която разчита на други бактерии, с цел да живее.

Бактерията има единствено 700 гена и е първата, открита в миналото, която е изцяло подвластна от други бактерии, с цел да живее. И в случай че това не звучи задоволително необичайно, тази нова форма на живот е обвързвана с цяла гама от човешки болести, измежду които инфектиране на венците, кистозна фиброза и други.

Новият паразит, който още няма публично название, е открит откакто учени от Вашингтонския университет откриха тайнствен откъс от РНК в проби от човешка слюнка, които не съответстват с никакви познати организми.

Други лаборатори са откривали този чудноват РНК код в предишното, само че никой не е бил в положение да разбере от кое място идва. Но откакто го учат по-подробно, екипът съумява да показва, че тази РНК принадлежи на дребна бактерия, която живее за сметката на различен, по-известен тип: A ctinomyces odontolyticus .

Въпреки че в предишното учените са разкрили бактерии, които могат да инфектират други бактерии, това е  първият път, в който откриват микроорганизъм, изцяло подвластен от инфектирането на организма гостоприемник. Той не може да създава лични аминокиселини, нужни за поддържането на живота.

Ето за какво за учените е толкоз мъчно да я разпознават – те не могат да я отглеждат и да я поддържат жива без съществуването на гостоприемник.

„ Това са свръхмалки бактерии, които живеят върху повърхността на други бактерии ” – показва водещият създател Джеф Маклийн пред годишната среща на Американското сдружение за микробиология в Бостън, написа New Scientist.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР