Учени от САЩ и Канада установиха, че мащабните периодични изменения

...
Учени от САЩ и Канада установиха, че мащабните периодични изменения
Коментари Харесай

Промяната в климата в северното полукълбо не зависела от слънчевата активност

Учени от Съединени американски щати и Канада откриха, че огромните периодически промени в климата в северното полукълбо, известни като северноатлантическа вибрация, не зависят от слънчевата интензивност, както се смяташе до момента, заяви уеб сайтът Физ.орг.

Северноатлантическата вибрация се характеризира с съмнения в налягането на морската повърхнина, въздейства върху силата на ветровете и е обвързвана с образуването на урагани, с интензивността и количеството на преваляванията. Освен това оказва влияние какъв брой сурова ще е зимата. Смяташе се, че промените в климата на собствен ред зависят от цикъла на Швабе - 11-годишен цикъл на слънчевата интензивност. Въз основа на тези догатки някои учени се опитваха да предвиждат какъв ще е климатът след години.

Сега климатолози заключиха, че не съществува директна връзка сред северноатлантическата вибрация и цикъла на Швабе. Било установено, че доникъде на 60-те години на предишния век не е проследено каквото и да било въздействие на Слънцето върху северноатлантическата вибрация, въпреки по-късно да е открита слаба взаимовръзка. Тя се изяснява със инцидентни съвпадения и не може да се употребява за прогнозиране на климата в бъдеще. Следователно повода за северноатлантическата вибрация се крие в земната атмосфера, а не в галактически феномени, означават учените.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР