Учени от Саратовския държавен университет са установили параметрите на лазерно

...
Учени от Саратовския държавен университет са установили параметрите на лазерно
Коментари Харесай

Учени откриха метод за откриване на ракови клетки в кръвта

Учени от Саратовския държавен университет са открили параметрите на лазерно излъчване, което нагрява меланомните кафези и генерира ултразвукови сигнали.

Информацията ще бъде употребена за основаване на фотоакустичен цитометър, който за няколко минути може да " прегледа " огромен размер кръв в тялото на пациента и да открие раковите кафези в нея в ранен етап на болестта, без да се вършат спомагателни и по-сложни проучвания. Резултатите от изследването са оповестени в Scientific Reports.

Според учените от Саратовския народен проучвателен държавен университет " Н.Г.Чернишевски " към 90 % от смъртните случаи от рак са свързани с метастази, като раковите кафези от първичния израстък проникват в лимфните и кръвоносните съдове и се популяризират в тялото посредством потоци от телесни течности.

В доста случаи първичните тумори могат да бъдат сполучливо отстранени посредством интервенция, а неметастатичният рак може да бъде оздравял. Метастатичният рак, при който се развиват голям брой метастази в разнообразни органи, обаче се лекува мъчно. В такава обстановка е значимо да се открият циркулиращите туморни кафези в кръвта на пациента допустимо най-рано, когато лекуването към момента би било дейно.

Методът на поточната цитометрия разрешава проучването на кръвта посредством разпръскване на светлината и флуоресцентни сигнали. Епруветка с кръв се слага в стандартен провлечен цитометър, а устройството разделя клетките, тъй че те минават една по една през тънка тръбичка, осветяват ги с лазер и се мери по какъв начин светят и по какъв начин разсейват лазерната светлина. Това разрешава на лекаря да дефинира какъв брой и какви кафези са открити в кръвта и му оказва помощ да сложи диагноза при съществуване на недоброкачествен израстък.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР