Учени от НАСА обявиха, че на гигантска екзопланета, намираща се

...
Учени от НАСА обявиха, че на гигантска екзопланета, намираща се
Коментари Харесай

НАСА откри екзопланета, на която може да има възможен признак на живот

Учени от НАСА оповестиха, че на гигантска екзопланета, намираща се на десетки светлинни години от нас, може да има необичаен воден океан, както и симптом на евентуален живот, оповестяват отThe Guardian.

Изследователите нарекоха екзопланетата K2-18 b - извънредно название за нещо с такова евентуално значение. Почти девет пъти по-голяма от масата на Земята, тя е, както споделя НАСА, " хисеанска екзопланета, която има капацитета да има богата на водород атмосфера и покрита с водни океани повърхнина ".

Космическата организация съобщи, че наблюденията ѝ върху химическия състав на атмосферата на планетата допускат опцията за съществуването на воденизточник. " Изобилието на метан и въглероден диоксид и дефицитът на амоняк поддържат хипотезата, че под богатата на водород атмосфера на К2-18 b може да има воден океан ", съобщаватотагенцията.

Но организацията загатна и за още по-забележителна опция в евентуалното разкриване на молекула, наречена диметилсулфид (DMS), която на Земята се създава единствено от живота.

Ако откритието се удостовери, то ще направи К2-18bсред най-вероятните светове, на които може да съществува извънземен живот, наред с такива като Марс и ледените луни на Юпитер и Сатурн в нашата лична Слънчева система.

Обсерваторията на НАСА на стойност 10 милиарда $ може да проучва химическия състав на далечна планета, като улавя светлината от звездата хазаин, откакто тя е минала през атмосферата на планетата по пътя ѝ към Земята. Газовете в атмосферата гълтам част от светлината на звездата, само че всеки от тях оставя отличителни знаци в спектъра на светлината, които астрономите могат да разчетат.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР