Учени от медицинския институт Айкан“ към болницата Маунт Синай в

...
Учени от медицинския институт Айкан“ към болницата Маунт Синай в
Коментари Харесай

В опаковките на храните има химични вещества, които са опасни за мозъка

Учени от медицинския институт „ Айкан “ към болничното заведение Маунт Синай в Ню Йорк и университета в Карлсбад, Швеция откриха, че в случай че химичните субстанции, които откриваме в опаковките на храни, попаднат в организма на бременна жена, могат да доведат до закъснение на умственото развиване на детето ѝ.

Изследователите доближават до това умозаключение, откакто изследват 718 дами в първото тримесечие на бременността си. Те проучват количеството химични субстанции (включително бисфенол А (BPA*), които се съдържат в пластмасовите опаковки, пестициди, фталати, в кръвни проби и проби от урината на участничките.

Накрая учените правят наблюдаване върху родилите се деца и откриват, че високото наличие на химикали в кръвта на майките по време на бременността им способства за по-ниския коефициент на просветеност на 7-годишните им синове и дъщери. Най-ниски индикатори са били регистрирани при момчетата, а най-отрицателно е било въздействиевто на бисфенол А.

Безпокойство провокирали и други химични субстанции, като песитицида хлорпирифос, триклозана в антибактериалните сапуни и фталатите в пластмасата и козметиката. 

* BPA е на пазара от 60-те години. Използва се в необятна гама от потребителски артикули като пластмасови бутилки и касови бележки. Поради рисковите си свойства BPA към този момент е стеснен в няколко продукта в Европейски Съюз.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР