Учени от медицинските университети в Темпъл и Небраска успяха да

...
Учени от медицинските университети в Темпъл и Небраска успяха да
Коментари Харесай

Пробив: Учени елиминираха ХИВ от ДНК-то на мишки

Учени от медицинските университети в Темпъл и Небраска съумяха да отстраняват вируса ХИВ от ДНК-то на мишки, съобщи Си Ен Ен, цитирайки изследване, оповестено в “Нейчър Къмюникейшънс”. Според медиците това е голям късмет да бъде създадено лекарство, което да излекува близо 37 млн. души по целия свят, които носят рисковия вирус причина за СПИН.

До момента лекуването на ХИВ само потискаше клетките и спираше тяхното размножаване, само че не ги премахваше изцяло. Т.нар. антиретровирална терапия (АРТ) би могла да спре разпространяването на ХИВ сред полови сътрудници, сочи друго проучване от май месец тази година.
Научен пробив стопира разпространяването на ХИВ При 1000 двойки в Европа вирусът е бил овладян
Учените от Темпъл и Небраска употребявали нов способ на лекуване върху “хуманизирани мишки” – особено основани гризачи, които създават човешките Т кафези, податливи на ХИВ.

Новото лекуване е наречено LASER-ART и е с по-бавно и дълготрайно въвеждане на АРТ лечението в организма, с цел да спрат клетките от размножаване.

След това учените употребявали технология за генетично усъвършенстване наречена CRISPR-Cas9, с която съумели да отстраняват изцяло инфектираните кафези в девет от 23 заболели мишки.

Процесът на процедура съумява да “изчисти” сегментите с ХИВ от генома на гризачите и отстранява хромозомата за ХИВ.

За да разработят новия лек, учените подходили към вируса като към генетично заболяване. Веднъж инфектиран с ХИВ, ДНК-то на неговия правоприемник се трансформира и заболяването става част от генома му.

Според учените има още доста време до момента в който това лекуване стане налично за хората, само че резултатите демонстрират, че заболяването може да бъде отстранена изцяло.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР