Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего установиха, че в

...
Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего установиха, че в
Коментари Харесай

Форма на ДНК - ключова за способността на туморите да се борят с терапиите

Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего откриха, че в раковите кафези има обилие от пръстеновидни молекули извънхромозомна ДНК, които имат основна роля за способността на туморите да се борят с терапиите, оповестява уеб сайтът MedicalXpress, представен от Българска телеграфна агенция.

Специалистите анализирали пръстеновидна ДНК благодарение на секвениране, което разрешава да откри нуклеотидната поредност на молекулите.

Въз основа тази поредност била реконструирана към този момент триизмерната струкура на ДНК, както и " картината " на епигенетичната регулация, която въздейства върху интензивността на гените.

Оказало се, че пръстеновидната ДНК в раковите кафези се отличава с огромна интензивност, а това способства за синтеза сред растежни фактори и други съединения, свързани с появяването на тумори. Тази нетипична за човешките кафези форма на ДНК припомня ДНК у бактериите и се открива в 50 % от случаите на рак.

Смяташе се, че извънхромозомната ДНК е рядко срещана, само че проучване от 2014 година сподели, че тя играе основна роля за устойчивостта на тумори в основния мозък към медикаменти.

При разделяне на дефектни кафези дъщерните кафези получават няколко копия на онкогени, които обезпечават по-бързото им развиване. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР