Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис установиха, че наргилето

...
Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис установиха, че наргилето
Коментари Харесай

Наргилето е вредно колкото цигарите

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис откриха, че наргилето е толкоз нездравословно за здравето , колкото пушенето на цигари, заяви Лента.

Специалистите установили, че пушенето на наргиле усилва пулса с 16 удара в минута и покачва артериалното налягане . Освен това използването на наргиле усилва втърдяването на артериите, считано за един от основните рискови фактори за сърдечносъдови заболявания.

До тези изводи учените стигнали, откакто направили опит с 48 доброволци на възраст сред 18 и 34 години. На участниците било препоръчано да пушат наргиле в разстояние на половин час. Учените следили сърдечния им темп, артериалното им налягане и равнището на никотина в кръвта им преди и след сеанса.
 Тютюн за наргиле pixabay

Специалистите считат, че получените данни са съпоставими с следените след пушене на цигари и че необятно публикуваното виждане за по-малката щета от пушенето на наргиле не дава отговор на истината. Те означават, че тютюнът в наргилето съдържа изкуствени химични субстанции , които могат да нанесат още по-големи вреди на здравето, и по тази причина потреблението им при производството на цигари е неразрешено.

Резултатите от проучването са оповестени в American Journal of Cardiology.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР