Учени от института "Пол Шерер" в Швейцария откриха нов метод

...
Учени от института "Пол Шерер" в Швейцария откриха нов метод
Коментари Харесай

Специалисти откриха метод за предотвратяване на метастази на рака

Учени от института "Пол Шерер " в Швейцария откриха нов способ за битка с метастазите на рака, заяви уеб сайтът MedicalXpress.

Била дешифрирана структурата на рецептор, който играе решаваща роля за миграцията на ракови кафези в други тъкани и органи. Важна роля за разпространяването им има лимфната система. През нея минават също белите кръвни телца, които пазят организма от патогени. На белите кръвни телца оказва помощ мембранен протеин, прочут като хемокинов рецептор CCR7. Той приема външните сигнали и ги предава навътре в клетката.

Известно е, че в клетките на гръбначните има 20 типа хемокинови рецептори, които могат да взаимодействат с над 40 хемокина - сигнални молекули, които влияят върху държанието на клетките. Хемокиновият рецептор CCR7 се свързва с тях и управлява придвижването им в организма, като ги принуждава да се насочат към високата централизация на съответните хемокини.

Рецепторът CCR7 е също на повърхността на ракови кафези, допринасяйки за проникването им от тумори в лимфната система. Но с цел да се открие инхибитор на рецептора, би трябвало да се опознае структурата му. След като получили информация за мембранния протеин, учените подбрали 5 подобаващи кандидат-молекуми, които се свързват с рецептора и пречат на клетката да получи химичен сигнал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР