Учени от Харвардския университет и центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън установиха,

...
Учени от Харвардския университет и центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън установиха,
Коментари Харесай

Опровергаха теория за съществуване на живот на близки екзопланети

Учени от Харвардския университет и центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън откриха, че алените джуджета, в това число намиращите се покрай Слънцето, създават незадоволително количество ултравиолетова светлина и това не разрешава на кръжащите край тях земеподобни планети да възникне живот, заяви Лента. Откритието ще способства да се стесни кръгът на търсените светове, които са подобаващи за живот, осведоми ДАРИК.

Известно е, че ултравиолетовото лъчение е належащо за формиране на рибонуклеинова киселина (РНК), която взе участие в предаването на генетична информация от ДНК към синтезиращите протеини рибозоми и извършва други значими функционалности. Според хипотезата за така наречен РНК-свят, тези киселини са били прародители на клетките и са можели сами да се копират.

Учените решили дали звездите от спектрален клас М (червени джуджета) могат да произведат задоволително количество ултравиолетова светлина, с цел да се подтиква образуването на РНК на планети от земен вид. Оказало се, че генерираното в тези системи ултравиолетово лъчение е сред 100 и 1000 пъти по-малко, в сравнение с е било на Земята до появяването на първите кафези. Затова не може да възникне живот на екзопланети, които орбитират към червени джуджета.

По-рано учени оповестиха за откриването на земеподобни планети, които кръжат към алените джуджета Проксима Б, LHS 1140b и ТРАППИСТ 1. Предполага се, че на тези планети може да има нужната за живота вода в течно положение, само че звездите от клас М са прекомерно дейни и това понижава вероятността да има подобаващи условия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР