Учени от Харвард представиха алтернатива на генната терапия за борба

...
Учени от Харвард представиха алтернатива на генната терапия за борба
Коментари Харесай

Представиха първите в историята химически вещества за преобръщане процеса на стареенето

Учени от Харвард показаха опция на генната терапия за битка със стареенето. Техният способ за подмладяване се основава на коктейл от избрани химически съединения, които обръщат клетъчното стареене, като за една седмица връщат клетките в положение на младост. В дълготраен проект този метод дава обещание пробив в региона на регенеративната медицина, както и нови благоприятни условия за лекуване и предварителна защита на голям брой болести.

Изследователи от Харвардския университет показаха първия химически метод за препрограмиране на клетките в по-младо положение, написа EurekAlert. Досега това бе допустимо единствено с генна терапия, при която така наречен фактори на Яманака препрограмираха възрастните кафези в индуцирани плурипотентни стволови кафези. През 2012 година създателят на тази технология, ученият Шиня Яманака, беше почетен с Нобелова премия.

При новия метод учените се стремят да преобърнат клетъчното стареене, като в същото време не принуждават старите кафези да станат прекомерно млади, с цел да сведат до най-малко обвързваните с това опасности. За да реализират задачите си, учените са анализирали хиляди молекули и са разпознали шест химически коктейла, които възвръщат целия геномен профил до младежко положение за по-малко от седмица.

Авторите настояват, че химическата опция на генната терапия може да докара до гражданска война в лекуването на стареенето, уврежданията и обвързваните с възрастта болести, като понижи разноските и времето за лекуване.

„ Досега най-хубавото достижение бе да се забави стареенето. Сега има вяра, че можем да го обърнем “, споделя съавторът Дейвид Синклер.

И макар че към момента има дълъг път, с цел да се удостовери успеваемостта на метода в човешкия организъм, ученият означи, че в дълготраен проект ще бъде допустимо да се преобърне стареенето и да се оправим с заболяванията, свързани с възрастта, единствено с едно хапче.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР