Учени от Федералната политехническа школа в Лозана откриха, че само

...
Учени от Федералната политехническа школа в Лозана откриха, че само
Коментари Харесай

Човешкият мозък, за разлика от този на животните, пренася информацията в паралелни потоци

Учени от Федералната политехническа школа в Лозана откриха, че единствено човешкият мозък трансферира информацията по няколко паралелни канала, за разлика от макаците и мишките, при които информацията се предава единствено по един канал. Използвайки данните от ядрено-магнитната резонансна томография, откривателите основават „ пътни карти “ на мозъка и проучват активирането на разнообразни негови области по продължение на всеки от пътищата. Откритите паралелни „ автомагистрали “ са неповторими за всеки човешки субект. Тези открития са от голямо значение за разбирането на еволюцията и функционалностите на мозъка.

Мозъчните сигнали се трансферират от източника към задачата, създавайки полисинаптичен път, който пресича голям брой мозъчни области като път с доста спирки по пътя. Структурните пътища на мозъчните връзки към този момент са следени и се основават на мрежи („ пътища “) от нервни нишки. Учените са желали да проследят моделите на транспорт на информация и да видят по какъв начин става изпращането и приемането на другите известия. Те основали „ карти на мозъчния трафик “, които могат да се съпоставят сред хората и другите бозайници.

За тази цел учените са употребявали данните от дифузионно претеглена магнитно-резонансна томография (DW-MRI) и функционална магнитнорезонансна томография (fMRI) на хора, макаци и мишки, които са събрани, когато субектите са били будни и неподвижен. Сканирането на DW-MRI разрешило на учените да реконструират „ пътните карти “ на мозъка, до момента в който сканирането на fMRI посочило по какъв начин се задействат мозъчните области по всеки от тези „ пътища “. Това демонстрира, че тези по този начин наречени пътища придвижват невронна информация.

Изследването сподели, че в мозъците на животните информацията се предава по един-единствен канал или „ път “, до момента в който при хората има няколко паралелни канала сред еднакъв източник и задачата. Освен това тези паралелни пътища са неповторими като пръстовите отпечатъци и могат да се употребяват за идентифициране на хората. Тази паралелна обработка на данните в човешкия мозък до момента бе единствено хипотетична и в никакъв случай до момента не бе следена на равнище цялостен мозък.

Учените означават, че техният несложен модел би могъл да се употребява в проучванията на еволюцията и компютърната невробиология. Откритията допускат вероятното увеличение размера на човешкия мозък с течение на времето, което ще докара до още по-сложни връзки в него.

Изследователите също по този начин допускат, че съществуването на паралелни потоци от информация в мозъка може да отразява многочислените показа за действителността и способността за осъществяване на нереални функционалности, присъщи единствено на хората. Бъдещето моделиране на по-сложни мозъчни процеси ще покаже по какъв метод информацията се обработва и комбинира, с цел да се основат нови показа и функционалности. Планирани са по-нататъшни проучвания в тази тенденция.

Авторите на публикацията възнамеряват да проучат дали паралелният транспорт на информация може да увеличи устойчивостта на мозъчните структури и да помогне при неврорехабилитацията след мозъчни увреждания или при предотвратяването на когнитивния крах по време на стареенето.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР