Учени от Джорджтаунския университет са установили, че хората предават болестите

...
Учени от Джорджтаунския университет са установили, че хората предават болестите
Коментари Харесай

Коронавирус, морбили, хепатит: как опасните вируси преминават от хората към животните

Учени от Джорджтаунския университет са открили, че хората предават заболяванията си на животните по-често, в сравнение с се предполагаше до момента, написа сп. " Еколъджи летърс ", предава Българска телеграфна агенция.

Авторите на актуалното проучване означават, че сходни събития могат да заплашен здравето както на индивида, по този начин и на фауната.

" На фона на пандемията ползата към предаването на патогени от хора на диви животни е голям ", отбелязва ръководителят на изследователския екип Грегъри Олбъри.

В предходни изявления се появиха известия, че коронавирусът SARS-CoV-2 се популяризира измежду норки, измежду обитаващи зоопаркове лъвове и тигри, както и измежду диви белоопашати елени. Изследванията откриха, че източникът на инфекцията е човек.

Новите открития демонстрират, че сходни случаи надалеч не са изолирани. Учените са открили близо 100 случая на предаване на зараза от човек на животно. Инфекциите са свързани освен с ковид, само че и с необятен набор от патогени, в това число причинителите на туберкулоза, морбили, грип, хепатит В. Според учените един от методите за предаването й евентуално е контактът на животните със нечисти отпадъчни води.

Списъкът на " засегнатите " типове е разнороден. Сред тях са азиатският слон, европейският таралеж, макакът резус, гибонът, огромната панда, тюленът.

Над 50 % от случаите съставляват предаване на инфекцията от хора на примати. Патогените се предават по-лесно сред близкородствени типове.

Почти половината от случаите са свързани с животни, отглеждани в плен. Това обаче не значи, че вероятността за заразяване на типовете, живеещи в дивата природа, е по-малка - просто те съвсем в никакъв случай не се изследват и е мъчно да се открие огнище на болест. Учените означават, че доста случаи на междувидово предаване на вируси остават нерегистрирани и това може да има последствия както за публичното здраве, по този начин и за здравето и опазването на инфектираните типове.

Предаването на вирус на животни провокира загрижеността на специалистите. След като попадне в различен гостоприемник, той може да мутира и да се върне при хората в модифицирана, евентуално по-опасна форма.

Учените разчитат, че актуалните технологии могат да оказват помощ в битката с разпространяването на заболяванията. Например, изкуственият разсъдък се е научил да дефинира типовете, които са най-уязвими за човешките патогени. Според експертите навременното наблюдаване ще помогне да се избегне всеобщото разпространяване на инфекции.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР