Учени от Държавния университет по индустриални технологии и дизайн в

...
Учени от Държавния университет по индустриални технологии и дизайн в
Коментари Харесай

Изобретиха термоустойчива тъкан с праг на топене като на метал

Учени от Държавния университет по индустриални технологии и дизайн в Санкт Петербург сътвориха тъкан, която съчетава огнеустойчивост, хидрофобност и резистентност на масла и бактерии, написа обстоятелства.бг. Поради опцията за боядисване, тъканта може да се употребява освен в индустрията, само че и в всекидневието – да вземем за пример за производството на разнообразни облекла и такъми.

Тъканта се състои от мета-арамидни нишки – в сурово положение те могат да устоят на температури до 450 ° C, само че не са способни на пигментация. Служителите на SPbGUPTD опитват с топлоустойчиви багрила (размер на частиците до 1 μm), добавяйки ги към полимерен разтвор в избрана централизация и това даде цвят от междинни и тъмни тонове, устойчиви на течност, търкане и светлина. Получената цветна тъкан устоя на температури от -80 ° C до +540 ° C, без да губи главните си качества.

Технологията към този момент мина стадия на тестване и стартира да се вкарва в локални предприятия, занимаващи се с произвеждане на работно облекло, незапалими мебелни тъкани и подови настилки, както и безвредни материали за вътрешна украса на транспортни средства.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР