Учени от Бостънския университет твърдят, че хранителното пристрастяване – включително

...
Учени от Бостънския университет твърдят, че хранителното пристрастяване – включително
Коментари Харесай

Хапче срещу преяждане

Учени от Бостънския университет настояват, че хранителното пристрастяване – в това число към нездравословните бързи храни – е разстройство на мозъка. Според тях то може да бъде лекувано посредством блокиране на рецептор в нервната система, прочут като TAAR1.

Преяждането е най-често срещаното хранително разстройство, което се характеризира с постоянно повтарящи се епизоди, в които човек поема прекалено количество храна, постоянно нездравословна. Склонните към преяждане хора споделят, че постоянно усещат цялостна загуба на надзор и ядат бързо, до момента в който не се почувстват некомфортно преситени, след което изпитват омерзение или възприятие на виновност. Когнитивната поведенческа терапия е един от сполучливо прилаганите способи за лекуване, тъй като преяждането е обвързвано с тревожните разстройства и депресията.

Сега обаче учените дават обещание лекуване посредством нов клас медикаменти. Те са ориентирани към TAAR1: рецептор, който контролира мозъчните невротрансмитери, измежду които и играещия съществена роля при пристрастяването допамин. Мозъкът ни възнаграждава, когато получаваме храна, като подтиква центровете за наслаждение и усилва нивото на допамин. За хората, които преяждат, едно нормално хранене не е задоволително, с цел да се увеличи нивото на наслаждение и мозъкът желае още храна.

Учените организират проучването си при плъхове, при които е образуван табиет за преяждане със сладка храна с мирис на шоколад. Преяждащите, спрямо контролната група, били по-чувствителни към сигнали, свързани с този вид храна, и доста по-склонни към рисково държание за да я получат.

След като открива това, екипът тества медикамент, прочут като RO5256390, ориентиран към рецептора TAAR1, с цел да промени държанието на преяждащите плъхове. Резултатът е позитивен: „ RO5256390 блокира преяждането при взаимозависимост към сладки храни, понижава силата на тласъците, свързани с тези храни, и блокира компулсивното хранене в евентуално рискова среда. “

Медикаментът понижава равнището на TAAR1 в частите на мозъка, свързани с вземането на решения и ръководството на когнитивните процеси. С други думи, понижава пристрастяването към нездравословни храни и навика за преяждане. Чакаме с неспокойствие идващите стъпки в създаването на това обещаващо лекарство. 

Източник: Healthiestblog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР