Учени от БАН, Софийския университет и Нов български университет демонстрираха

...
Учени от БАН, Софийския университет и Нов български университет демонстрираха
Коментари Харесай

Учени очакват при сегашните мерки затихване на епидемията около Великден

Учени от Българска академия на науките, Софийския университет и Нов български университет демонстрираха няколко вероятни сюжета за развиването на пандемията от ковид у нас на конференция в Българска телеграфна агенция през днешния ден.

Доц. Димитър Атанасов от Нов български университет показа математически модели, в които се регистрира и имиграцията. Моделът е създаден от екип от учени съгласно формалните налични данни и може да се ползва световно за всички страни.

Как работи моделът: Ако един инфектиран заразява няколко, част от тях здравната система съумява да открие и карантинира, само че част от случите не влизат в формалните данни. Остава въпросът какъв е процентът на откритите случаи. Именно това открива моделът, добавяйки и формата на имиграционната съставния елемент.

Според модела се предсказва и броят на нерегистрираните инфектирани , като се обрисуват следните вероятни сюжети за развиване на пандемията: експоненциален растеж (с или без имиграция) и затихване на пандемията (без съществуване на имиграция).
 Спешните медици желаят стягане на ограниченията
Спешните медици желаят стягане на ограниченията

Десислава Кателиева: Вече участвахме в този филм един път

Според данните сега българската здравна система открива 45% от инфектираните, като при започване на пандемията този % е бил към 23%.

От своя страна проф. Марусия Божкова, която работи във Факултета по математика и информатика на Софийския университет и в Института по математика и информатика - Българска академия на науките, показа стратегия за предсказание на разпространяването на пандемията при разнообразни сюжети , основани на действителни данни и симулационни опити. Те създават разнообразни имунизационни политики.

Специалистът показа данни, съдържащи статистика от март предходната година до през вчерашния ден. Разработени са три сюжета - основен, оптимистичен и скептичен, съгласно броя на дейните случаи на инфектирани с ковид и на новозаразените. Според данните от модела - към 5 март с небосвод до 23 април случаите на инфектирани последователно ще се усилват.
 Бойко Борисов подготвен да връща ограничения
Бойко Борисов подготвен да връща ограничения

Здравният министър Костадин Ангелов приключва отпуската си за изборите

В резултат на ограниченията и имунизацията - се чака броят на инфектираните да намалее. Очаква се нарастване сред 2 и 9 април, след което следва понижаване на случаите. Към 23 април още веднъж се чака обаче нарастване на инфектираните.

Професорът показа и още един модел, само че съгласно броя на новите случаи. Според него, още веднъж от дата 5-6 март до към 19-26 март след взети ограничения се чака случаите да стартират да понижават. Ако ограниченията се разхлабен обаче се вижда, че новозаразените стартират още веднъж да се усилват.

Според този модел към Великден случаите ще се усилят, в случай че ограниченията се разхлабят и ще са инфектирани към 2000 - 3000 нови души. Ако ограниченията останат, се чака затихване, само че не и елиминация на епидемията.

От своя страна проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика на Българска академия на науките разкри математически модели, създадени по план с Фонд научни проучвания с Европейския облак за Отворена просвета. Моделът разкрива, че оптимистичен сюжет при съблюдаване на ограниченията - периодично повтаряне на строги с отслабени и без имунизиране епидемията ще отшуми в края на 2021 година и ще има към 25 000 умряли, считано от през днешния ден.
 Нигерийският вариант на COVID-19 e най-опасен и стеснителен
Нигерийският вариант на COVID-19 e най-опасен и стеснителен

Според вирусолози новите разновидности неизбежно ще дойдат и у нас

Моделът регистрира и най-големия проблем на здравната система - броят на интензивните кревати, у нас те са към 1000. Връх ще има от хора в интензивно поделение през май.

При 70% инфектирани или към 5 милиона българи, епидемията би трябвало да изчезне, като сега инфектирани и минали през инфекцията са към 1.5 млн.

Огнян Кунчев отхвърли мненията на лекари и вирусолози и заяви, че съгласно математическия модел на Българска академия на науките април-май 2022 година се чака да отшуми епидемията от ковид. По думите му това обаче няма да се случи без имунизация.

Според сюжета при имунизиране на 100 000 души на месец епидемията ще продължи до месец септември - най-късно декември, като страната може да мине без огромен локдаун.

Препоръчително е, защото през лятото има затихване на ковид, учениците в този момент да са във почивка, а през лятото да бъдат на учебно заведение , предложи като вид проф. Огнян Кунчев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР