Учени най-накрая успяха да проследят историята на кораб, заседнал край

...
Учени най-накрая успяха да проследят историята на кораб, заседнал край
Коментари Харесай

Неизвестната находка Клайн Холадния: Историята на потънал кораб от 17-и век

Учени най-сетне съумяха да проследят историята на транспортен съд, затънал край крайбрежията на Англия в продължение на 350 години, съобщи Франс прес, базирайки се на държавната работа за запазване на наследството " Хисторик Ингланд ".

Находката оставаше мистерия за експертите от откриването му през 2019 г. 

Наричан от този момент " незнайната останка от Ийстборн ", корабът, затънал край този югоизточен британски град, е разпознат като " Клайн Холандия " (Klein Hollandia) -нидерландски боен кораб, потънал изненадващо от англичаните през 1672 година

Wreckage of 17th-century Dutch warship Klein Holland found off England
— Amsterdam FOX (@amsterdam_fox)
Корабът, който се намира на 32 метра под водата, е разпознат от проучвателен екип от " Хисторик Ингланд " взаимно с нидерландски сътрудници и в съдействие със експерти по подводна археология.

" Състоянието на останките е удивително и може да ни даде богата информация за това по какъв начин са издигнати холандските кораби от 17-и век, както и за дейностите на борда ", се показва в изказването, направено от службата.

Според " Хисторик Ингланд " учените са разкрили под водата огромна част от дървения корпус, оръдия, италиански мраморни плочки и части италианска керамика. Специалистите са ги анализирали, с цел да разпознават кораба.

" Клайн Холандия ", взел участие във всички огромни борби по време на Втората англо-холандска война от 1665-1677 година, потъва с товар от мраморни плочки, предопределени за строителство на къщи. 

Плавателният съд на път от Средиземно море за Холандия, когато е атакуван и съществено развален от британска ескадра. След като командирът ѝ е погубен в борба, англичаните се качват на борда на " Клайн Холандия ". Корабът обаче потъва с британски и холандски моряци на борда, съгласно " Хисторик Ингланд ". 

Изненадващата офанзива способства за началото на Третата англо-холандска война, част от поредност най-вече морски спорове за търговия и колонии сред 1652 и 1784 г. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР