Учени настояват за спешни промени във всички области на човешкия

...
Учени настояват за спешни промени във всички области на човешкия
Коментари Харесай

Учени: Имаме само 12 години, за да спасим света от климатичния апокалипсис

Учени упорстват за незабавни промени във всички области на човешкия живот. Целта е покачването на температурата на Земята да се ограничи до градус и половина. Това е последният апел, споделят учените, представени от БиБиСи. Ако ограничим световното стопляне до 1,5 градуса, спрямо 2 градуса, загубите от царевица, ориз и пшеница ще са по-малко, а популацията на света, изложено на дефицит на вода, ще е с до 50% по-малко.

Три от стъпките, които трябва да станат факт, според учените са: емисиите от въглероден диоксид в световен мащаб да намалеят с 45% до 2030 година. 85% от електричеството на света да се доставя от възобновяеми източници до 2050 година. Употребата на въглища да се сведе до нула.
Но всичко това няма да е евтино.
„ Ние вече виждаме последствията от глобалното затопляне с един градус: все по-често екстремно време, покачване на морското равнище, намаляващите арктически ледове ", обяснява Панмао Жаи, Междуправителствен панел по климата.
„ Обещанията, които правителствата направиха през последните три години, не са достатъчни, за да ограничим глобалното затопляне под градус и половина след 2030 година”, обясни Джим Ский.
Бездействието би било фатално не само за икономиката на човечеството, но и за природата. Най-голямата в света система от коралови рифове може напълно да изчезне, ако глобалната температура се повиши с 2 градуса.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР