Учени констатираха изненадваща нова последица от COVID-19 – ерекция до

...
Учени констатираха изненадваща нова последица от COVID-19 – ерекция до
Коментари Харесай

Учени констатираха изненадваща нова последица от COVID-19 при мъже над 60 г.

Учени установяваха изненадваща нова последица от COVID-19 – ерекция до 4 часа. Медицински изявления оповестяват за минимум два случая на пациенти на възраст над 60 години, които са страдали от приапизъм (ерекция без полова стимулация), до момента в който са били в отделението за интензивно лекуване с COVID-19. Един от тях се излекувал, другият пациент умрял след няколко дни.

Двата случая са оценени в American Journal of Emergency Medicine. Един от тях е от предишното лято в Маями. 69-годишен мъж с проблеми със затлъстяването е вкаран в реанимацията в тежко положение заради ковид.

Лекарите го слагат по стомах - техника, която оказва помощ на въздуха да циркулира по-добре през белите дробове. След 12 часа в това състояние сестрите го обръщат по тил, при което виждат, че той е получил ерекция.

Дори приложеният лед не дал нужния успокоителен резултат, най-после, след 3 ч. в еректирало положение, кръв от пениса била извлечена със спринцовка. Впоследствие не са регистрирани сходни епизоди на приапизъм от въпросния пациент. Дни по-късно обаче той умрял с затруднение от ковид а.

Другият регистриран случай е също от предишното лято, само че във френския град Версай, съгласно Forbes. 62-годишен мъж е наведен в реанимацията със мощни и доста съществени тежки признаци на ковид. Той е подложен на респиратор, като при физическия обзор се открива, че е имал ерекция.

Бяха повторени същите процедури, както при пациента от Маями, като в този случай ерекцията траяла 4 часа, а в кръвта му били открити съсиреци. Няколко дни по-късно болният се възстановил от заболяването.

И в двете изявления учените стигат до извода, че вероятно съсиреците, формирани заради ковид а (доказано продължение на болестта), не разрешават на кръвта да напуща кавернозните канали на пениса, задействайки ерекцията.

Лекарите признават, че към момента няма задоволително доказателства за идентифициране на приапизма като директна последица от болестта, само че те приканват за по-нататъшно изследване на бъдещи сходни случаи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР