Учени, изследващи новоидентифицираната рарифотична зона на 300 м под океанската

...
Учени, изследващи новоидентифицираната рарифотична зона на 300 м под океанската
Коментари Харесай

Откриха непознати морски видове в зоната на здрача

Учени, изследващи новоидентифицираната рарифотична зона на 300 м под океанската повърхнина към Бермудите, откриха десетки незнайни до момента морски типове, заяви в. "Дейли мейл ", представен от Българска телеграфна агенция.
Сред стотината новооткрити типове са дребни ракообразни, водорасли, корал като черна бодлива тел с височина 2 м, змиорки, жълти раци отшелници, дребни жълти и розови риби.
Екипът откри и голяма гора от водорасли на върха на подводна планина на 24 км от брега.
"Зоната на здрача " беше разпозната през март. Очаква се в нея да живеят стотици непознати типове.
Ръководители на задачата, проведена от организацията за проучване на океаните Нектон, са морски биолози от Оксфордския университет. В нея са взели участие над 80 учени от 12 института за морски проучвания.
"Знаейки, че водите към Бермудските острови са относително добре изследвани, несъмнено не чакахме толкоз доста и разнородни нови типове " - сподели проф. Алекс Роджърс от екипа.
Рарифотичната зона в океана е на дълбочина от 130 до 300 м с малко светлина на по-голямата дълбочина. Затова я назовават и "зона на здрача ". Тя е под мезофотичната зона, която е на дълбочина от 40 м до 150 м, известна като оптимална за тропическите коралови рифове, тъй като прониква умерено количество светлина.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР