Учени излязоха с отворено писмо до правителство и министерстваПоложението се

...
Учени излязоха с отворено писмо до правителство и министерстваПоложението се
Коментари Харесай

Рушат Астрономическата обсерватория на Алма Матер

Учени излязоха с отворено писмо до държавно управление и министерства
Положението се утежнява, съхраняваме и техника във влагата, сподели пред „ Труд news ” доцент Тодор Велчев

Паметник на културата от 1976 година

Учените от катедра Астрономия при Физическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски ” сигнализираха с отворено писмо Министерския съвет, както и министерствата на образованието и на културата за цялостната съсипия в Астрономическата обсерватория на СУ в Борисовата градина в София, в резултат на муден ремонт и реституция на постройката.

“Това е най-старата постройка на Софийския университет, ситуацията се утежнява с всеки изминат ден, влагата се пропива в стените, съхраняваме и техника при тези условия, а обсерваторията е неизползваема нито за работа, нито за обществени прояви ”, съобщи пред “Труд news ” ръководителят катедра “Астрономия ” доцент доктор Тодор Велчев. Учените са изпратили и два отчета до управлението на Алма Матер (виж карето, б. р.). “Боя се, че към този момент се постанова главен вътрешен ремонт, какъвто не е очакван по плана, има напуквания по стените и в случай че ремонтът се забави през зимата, нещо може да рухне ”, сподели още доцент Велчев и посочи, че от месеци той и сътрудниците му са принудени да дават наряди в пространствата, защото в обекта напрактика може да влезе всеки, а там е част от апаратурата.

“Поради несъответстващите дейности и бездействия на компанията -изпълнител, обсерваторията е неизползваема и пространствата не са подобаващи за каквото и да е наличие на хора. В момента всяка постройка и всяко настрана помещение в Астрономическата обсерватория на СУ, както и нейният двор, са в доста по-лошо положение, в сравнение с преди ремонта ”, предизвестяват в отвореното си писмо учените от катедрата.

Битката за нуждата от ремонт на неповторимите здания в Борисовата градина е от 7 години. 4 годинити учените чакат началото на ремонтните действия. Договорът за ремонт и реституция е от септември 2020 година и е на стойност към 5 млн. лв., а строителните действия стартират едвам напролет на 2023 година, само че “в момента всяка постройка и всяко настрана помещение в Астрономическата обсерватория на СУ, както и нейният двор, са в доста по-лошо положение, в сравнение с преди ремонта ”. “На прага на зимния сезон тук царува цялостна съсипия, което се дължи напълно на компанията, ангажирана с ремонта ”, безапелационни са учените.

Астрономическата обсерватория на СУ е монумент на културата от 1976 година, а постройките в комплекса са пет. Две от тях са издигнати още през 1897 година - това са Големият купол на обсерваторията и Сградата с часовника. Другите здания са по този начин нареченият Меридианен кръг, постройка, в която се е помещавал специфичен апарат - меридианен кръг или зенитен телескоп, с който са сверявани прецизни часовници и от обсерваторията е подавано точното време за цяла България - службата за тъкмо време е била в обсерваторията към половин век.
СУ “Св. Климент Охридски ” в отговор на “Труд news ”: Искаме промяна на служащите и надзор на качеството


Проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ “Св. Климент Охридски ”

Софийският университет “Св. Климент Охридски ” документално е задал поредност от въпроси по отношение на ремонтните действия към дружеството-изпълнител и чака отговор, оповестиха от управлението на Алма Матер след питане на “Труд news ”. Софийският университет в сходство с член 166, алинея 1 от Закона за устройство на територията е сключил контракт с сдружение за практикуване на строителен контрол, което носи отговорност за контрола на всички аспекти на строителството и отговорностите му като участник в строителния развой са регламентирани в член 168 от Закон за устройство на територията, както и за тези, произлизащи от член 178 от Закон за устройство на територията. Ръководителите на Астрономическата обсерватория доцент Овчаров и доцент Велчев са съобщили два пъти за проблеми при ремонтните действия. Първият път е на 28.09.23 година, в резултат на което са подхванати дейности от страна на Софийския университет за искане на спазването на условията за качество и за промяна на служащите на обекта. Вторият път е на 07.11.23 година, в резултат на което през миналите 5 работни дни са извършени голям брой срещи сред представителите на възложителя, строителния контрол, изпълнителя и проектантите.

Из двата отчета на катедра “Астрономия ” от 28.09 и 07.11 до проф. дфн Анастас Герджиков
Хронология на „ реставрацията “: Днес вали, няма материали, идват нови майстори, мокро е!


- 15 март 2023 година: Представители на фирмата-изпълнител и на администрацията на СУ направиха оглед в обсерваторията и оповестяват, че нейният ремонт и реституция ще стартират до няколко дни, като на първия стадий ще бъдат укрепени основите на огромния купол и на остарялата постройка на обсерваторията. За задачата учените са помолени да демонтират телескопа в огромния купол.

- 16 март 2023 година: Екип от катедра “Астрономия ” демонтира, придвижи и опакова телескопа в едно помещение в административната постройка на обсерваторията.

- В интервала до 9 май 2023 година, макар многочислените запитвания, няма никаква действителна активност на фирмата-изпълнител в обсерваторията.

- 10 май 2023 година: действително начало на ремонта. На 10, 11, 12 и 15 май са отстранени подовата настилка в остарялата постройка и плочките от алеите сред остарялата постройка и огромния купол.

- До края на месец май - изкопаване на дупки за “пилоти ” пред и към входа на огромния купол, полагане на арматура в тях и изтичане на бетон.

- В края на май от фирмата-изпълнител декларират, че се постанова да се изчака прекъсването на ежедневните превалявания за подкопаване на основите на входа на огромния купол и на вътрешните стени на остарялата постройка.

- През месеците юни и юли, и до в това число 20 август 2023 година не са осъществени каквито и да е действия по ремонта.

- От 21 август след няколко запитвания към фирмата-изпълнител от страна на представители на катедра “Астрономия ”, ремонтът продължи. Работят две разнообразни строителни бригади. При едната са единствено двама служащи: мъж на забележима възраст 60- 65 година и едно подрастващо момче на забележима възраст 13-15 година

- На 27 септември 2023 година господин Ясен Желев от “РЕСТСТРОИТЕЛ ” ДЗЗД, механически началник на ремонтните действия, декларира, че “поема нещата в свои ръце, като нова бригада ще продължи работата от петък (29.IX.2023 г.) без почивен ден ”.

- 30.09 - 09.10.2023 година Работа по покрива на Административната постройка: подреден е 4 см пласт фибран, над него е направена замазка, два пласта покривна битумна хидроизолация.

- 22 октомври: покривът е съвсем приключен, в интервала 23 - 30.10.2023 година не е правено безусловно нищо по постройките, а представител на външната бригада, ангажирана с покрива, изяснява, че без материали няма по какъв начин да продължат.

- 1-2 ноември 2023 година Полагане на арматурата и изкопаване на две дупки при входа на Големия купол.

- 3 ноември 2023 година Нови двама майстори преправят напълно връзването на арматурата с пояснение, че не е направена както би трябвало.

- 4 ноември 2023 година След изсипалия се над обсерваторията изобилен дъжд - към 35 л/кв. м, в Старата постройка има съществени течове. Причината са несложени/недовършени ламарини към комина. Стените в мазето на Административната постройка са мокри.

Била е и работа за точното време
Построена е по самодейност на проф. Марин Бъчеваров
Първият апарат е на доктор Петър Берон

Обсерваторията на Софийския университет е издигната по самодейност на основоположника на актуалната астрономия и астрофизика в България проф. Марин Бъчеваров. Старото здание и огромният купол са приключени през 1897 година

Първият бдителен апарат на новата обсерватория е зрителната тръба на известния български учен-възрожденец доктор Петър Берон. През 1886 година племенникът му Стефан Берон я подарява на Българското книжовно сдружение, което от своя страна я дава на Висшето учебно заведение през 1892 година Зрителната тръба е създадена в Мюнхен през втората половина на ХIХ век от компанията “Merz ” и е с нарастване към 500 пъти. Това е първият бдителен апарат, употребен за образованието по астрономия.

В продължение на няколко години проф. Бъчеваров доставя доста астрономически уреди, най-важният от които е телескоп на екваториална монтировка Grubb, с обектив 6 инча (15.2 см). Това е първият телескоп на непрекъснат пиедестал в България. От 1897 година се употребява за задачите на образованието по астрономия в Университета. Телескопът е приложим и през днешния ден, реставриран е през 2004 година

Университетската астрономическа обсерватория е една от първите обсерватории на Балканите. През първите години от съществуването си нейната съществена активност е просветителна. Наблюдения с научна цел са провеждани рядко.

От 1942 година обсерваторията става със закон Служба за тъкмо време. Тази значима задача тя извършва до 1986 година

Днес за задачите на образованието по бакалавърската и магистърските стратегии по астрономия Обсерваторията е оборудвана с съвременен инструментариум - телескопи, CCD-камера, спектрограф и др.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР