Учени доказаха, че неандерталците са използвали ръцете си по различен

...
Учени доказаха, че неандерталците са използвали ръцете си по различен
Коментари Харесай

Учени доказаха, че неандерталците са използвали ръцете си по различен начин

Учени потвърдиха, че неандерталците са употребявали ръцете си по друг метод. 

Пръстите на хората от каменната епоха, които са изчезнали преди към 40 000 години, са били доста по-едри от нашите. Нещо повече: палецът на неандерталеца би стърчал от ръката му под доста по-широк ъгъл.

„ Ако трябваше да се ръкувате с неандерталец, ще забележите тази разлика “, сподели Амелин Бардо, постдокторант в Училището по антропология и консервация на Университета в Кент в Обединеното кралство, по имейл, представена от CNN, „ Ще има комплициране къде да поставите палеца, а за борба с палец мисля, че ще спечелите във връзка с скорост и придвижване! “

Неандерталците са употребявали ръцете си по друг метод от актуалните хора, съгласно изследването, оповестено в списание Scientific Reports. Нашите архаични родственици, сподели водещият създател на проучването Бардо, са били по-уверени при захвата, който използваме, когато държим принадлежности с дръжки като чук. Вероятно са се затруднявали повече от Homo sapiens при хващането на предмети за по-фини дейности, написа БГВойс. 

Други изследвания към този момент са определили по какъв начин формите на костите на палеца варират при неандерталците и актуалните хора, както и при други изкопаеми човешки родственици. Повечето предходни проучвания обаче са разглеждали единствено костите изолирано.

Изследователите са употребявали 3D картографиране, с цел да проучват ставите сред костите, виновни за придвижването на палеца (наричани “трапециометакарпалния комплекс ”) от останките на пет неандерталски индивида. След това учените сравнили резултатите с измервания, направени от останките на пет ранни Homo sapiens и 50 наши изцяло пораснали съвременници.

„ Движението и натоварването на палеца е допустимо единствено от тези кости, както и от връзките и мускулите, които работят дружно, тъй че те би трябвало да бъдат изучавани дружно “, сподели Бардо.

По думите й макар че по-месестите им ръце може би допускат липса на умелост, неандерталците несъмнено са можели да употребяват акуратен захват – както бихме държали молив.

“Ставата в основата на палеца на неандерталските вкаменелости е по-плоска, с по-малка контактна повърхнина сред костите, което е по-подходящо за продължен палец, ситуиран в профил на ръката ”, изясни тя,

„ Тази поза на палеца предполага редовното потребление на мощни “стискащи ” захвати. ”

За разлика от това, човешките палци имат ставни повърхности, които нормално са по-големи и по-извити, “което е преимущество при улавяне на предмети сред възглавничките на пръста и палеца – акуратен захват ”, сподели тя.

Неандерталците са правили профилирани принадлежности, рисували са в пещери, нанизвали са раковини, които да носят като бижута, и са правили прежди – само че те може да са намирали прецизните хватки за „ по-предизвикателни “ от нас, сподели специалистът.

Мощният захват на притискане би оказал помощ на неандерталците при приложимост на копия по време на лов, както и при потребление на каменни стъргала или ножове за обработка на дърво или скотски кожи. Може обаче да е било по-трудно за Homo neanderthalensis да употребява мощни прецизни хватки, като да вземем за пример потреблението на люспи камък сред възглавничките на пръста и палеца, с цел да нареже месо, сподели Бардо.

Въпреки това, тя означи, че има огромни разлики измежду актуалните хора, когато става дума за умелост – и това може да се отнася и за неандерталците.

Те са бродели по Земята за интервал от към 350 000 години,
преди да изчезнат, живеейки в днешна Европа и елементи от Азия. Смята се, че те са се припокривали със актуалните хора географски за интервал от повече от 30 000 години, откакто хората са мигрирали от Африка.

“Тяхната анатомия на ръцете и археологическият запис демонстрират доста ясно, че неандерталците са били доста интелигентни, усъвършенствани консуматори на принадлежности и са употребявали доста от същите принадлежности, които са правили актуалните модерни хора “, сподели Бардо.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР