Учен от НАСА пристигна в София, за да награди победителите

...
Учен от НАСА пристигна в София, за да награди победителите
Коментари Харесай

Учен от НАСА: Проектите с България се задълбочават

Учен от НАСА дойде в София, с цел да награди спечелилите в конкурс на американската организация. Д-р Дейвид Грийн е отпред на отдела за понижаване на риска от бедствия и резистентност.
Състезанието NASA International Space Apps Chall е ориентирано към надарени програмисти, разработчици, инженери, софтуерни експерти, дизайнери и всички, които имат предпочитание да допринесат за живота на планетата Земя и Космоса.
“България за шеста поредна година взе участие в надпреварата. Регистрирали сме изключителни достижения. Очакваме и тази година плановете да бъдат на конкурентно равнище “, изясни основният уредник от българска страна доктор Милена Крумова, представена от БГНЕС.
“Технологичният маратон (известен още като хакатон) е наличен за студенти, възпитаници, експерти, без възрастови граници. Екипите са до 5 души, които вземат участие в планове с повече от едно решение “, добави Крумова. Целта е в границите на два дни тимовете да предложат софтуерни решения и приложения с отворен код, които да са на равнище идея, първообраз или приключено решение за пазарна реализация.
България ще излъчи две оферти за идващия стадий от финалите. Освен у нас, редом по света се организират състезания на 200 места. На по-късен стадий НАСА ще отсее 25 решения, като на финалната права във Флорида ще бъдат показани петте най-хубави за тази година. Нашата страна към този момент съумя да стигне до финала с хардуерно решение през 2015 година.
“Благодаря ви за опцията да съм тук. В София има четири института, с които работим. Всеки път има към 50 студенти, с които работим. Това са млади и изобретателни хора, цялостни с хрумвания, които употребяват нашата база данни, която е безвъзмездна, и имат достъп до информация и наблюдения, направени освен на земята, само че и в космоса. С тяхна помощ основават приложения за решаването на разнообразни проблеми”, описа доктор Дейвид Грийн. Запитан дали има и други българи в планове на НАСА, той съобщи, че в годините е имало няколко учени и инженери, които са взели участие в създаването на галактически технологии и са правили наблюдения на Земята. „ Нашето съдействие продължава и връзките се задълбочават “.
Тази година българските уредници на надпреварата са създали специфичната премия в памет на алпиниста Боян Петров. „ Наградата „ Земя и космос “ е с посланието екипите да бъдат постоянно с високи цели и да се пробват макар събитията да реализират предизвикването “, означи още Крумова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР