Учебници отдавна ни учат, че еднакво заредените частици се отблъскват,

...
Учебници отдавна ни учат, че еднакво заредените частици се отблъскват,
Коментари Харесай

Противно на учебниците, еднакво заредени частици успяха да се привлекат

Учебници от дълго време ни учат, че еднообразно заредените частици се отблъскват, без значение дали са с позитивен или негативен знак. Новаторско изследване, оповестено в списание Nature, обаче слага под въпрос тази фундаментална визия.

Изследване, извършено от учени от разнообразни институти, откри, че разтворителят играе решаваща роля в метода, по който взаимодействат заредените частици. Въпреки че в някои случаи отбиване въпреки всичко се случва, откривателите следят, че във водни разтвори негативно заредените частици могат да се притеглят на огромни дистанции, до момента в който позитивно заредените частици се отблъскват.

В специфични спиртове, където разтворителят се държи по друг метод на границата на етапите, позитивно заредените частици могат да се притеглят, а негативно заредените частици - да се отблъскват.

Тези наблюдения са годни за разнообразни материали, в това число неорганични частици, полимери и даже биомолекули.

Изследователският екип е предложил доктрина, обясняваща по какъв начин молекулите на разтворителя се подреждат към частиците, създавайки " мощ ", която може или да притегля или да отблъсква, според от...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР