Учебните полети в авиобаза Граф Игнатиево ще бъдат възобновени в

...
Учебните полети в авиобаза Граф Игнатиево ще бъдат възобновени в
Коментари Харесай

Каракачанов: Армията се политизира - много генерали влязоха във властта


Учебните полети в авиобаза Граф Игнатиево ще бъдат обновени в понеделник, заяви военният министър Красимир Каракачанов по Нова тв. Така на процедура се удостовери неофициалната информация, че отводът на водачите да летят с МиГ-29 въобще не е бил случаен и единствено за един ден, а е траял цяла седмица. В събота авиационната асоциация разгласи, че не става дума за протест, а за " решителен обезпокоителен сигнал за положението на бойната ни авиация ", което дефинира като сериозно.

``
реклама

Каракачанов разви тезата, че армията се политизира, тъй като доста генерали са влезнали в политиката и властта. На въпрос дали е срещу това висши военни и генерали да влизат във властта, той отговори, че не е. Смятал, че това нахлуване показвало, че малко или доста армията е политизирана. А тя би трябвало да остане деполитизирана, политиците би трябвало да я оставят на мира и да не си вършат политически акции през нея, добави той.

Каракачанов не разгласи кого тъкмо има поради като генерали и висши военни, влезнали във властта, само че даде да се разбере, че не е единствено един и не са единствено в Народното събрание. На процедура ръководител на парламентарната комисия по защита е Константин Попов - военачалник, някогашен началник на защитата и на Военновъздушни сили, президентът Румен Радев също е някогашен началник на Военновъздушните сили и военачалник, представители има и в парламентарните групи като да вземем за пример Симеон Симеонов от Движение за права и свободи, който също е военачалник, отново някогашен началник на Военновъздушните сили и отново шеф на защитата. Също военачалник е и зам.-министърът на защитата - ген. л-т Атанас Запрянов, а пък някогашният боен министър военачалник Аню Ангелов е консултант в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов. 

" Предпочитам да има млади буйни водачи, а не заспали плъхове, които чакат ден да мине, различен да пристигна ", разгласи още Красимир Каракачанов във връзка рецесията с отхвърли на военните водачи да летят. Той призна, че дребното летателни часове в авиацията са продължителен проблем. " Тези млади момчета са се възползвали от законното си право в тази обстановка да не летят. Бунт няма. Те си извършват отговорностите ", разяснява Каракачанов. Преди дни той се възмущаваше, че армията не е детска градина.

Министърът призна, че самолетите не са на нужното равнище, тъй като една част от тях не са поддържани от доста години. " Проблемите с документите на доставените мотори са най-вече механически. В момента, в който тези 10 мотора влязат, те ще облекчат ситуацията. Надявам се това да се случи тези дни ", разясни той. И добави, че договорът за тези мотори е подписан от предходното управление на министерството. Ставало дума за 4 чисто нови мотори и за 6 ремонтирани. След стартирането им в употреба щяло да има 5 напълно годни за образователни цели и бойни задания МиГ-29. Той обаче чакал документите по контракта и нямал желание да го нарушава.

От корпорация " МиГ " обаче оповестиха, че известията, че България не може да пусне в употребата получените мотори на МиГ-29 поради неявяване на документи, не подхождат на действителността. " Всички мотори са предадени на Министерството на защитата на България с цялостен пакет експлоатационни и механически документи ", оповестиха от пресслужбата на държавната компания, представена от съветските медии. 

ЗАБРАНА

Държавният департамент на Съединени американски щати разгласява през уикенда лист с 39 съветски оръжейни компании и разследващи служби, с които към този момент е неразрешено да се търгува. Сред тях е корпорацията " МиГ ", с която България има комплицирани връзки поради модернизацията на бойната ни авиация. До нея се подреждат още огромните експортьори на оръжие " Рособоронекспорт ", " Калашников ", " Сухой ", " Ижмаш " и други. Този факт слага под въпрос бъдещите поправки на български самолети от съветската компания. / segabg.com

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР