Участниците в мирните преговори за Сирия в Сочи решиха да

...
Участниците в мирните преговори за Сирия в Сочи решиха да
Коментари Харесай

Сирийци ще пишат нова конституция след конгреса в Сочи, Русия поиска от ООН да им помага

Участниците в мирните договаряния за Сирия в Сочи взеха решение да пристъпят към правене на нова сирийска конституция, с цел да оказват помощ на политическия развой, заяви пратеникът на Организация на обединените нации за Сирия Стафан де Мистура, представен от " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция.

Де Мистура приказва след деветчасовото съвещание на Конгреса за сирийски народен разговор в съветския град. Събитието беше придружено от разногласия и протест от основни опозиционни групи, участващи в разговора под егидата на Организация на обединените нации. Самият специфичен делегат не участва на откриването поради скандал с опозиционни представители.

Според него комисията, която ще написа новата конституция, ще включва представители на режима на Башар Асад, на опозицията, на гражданското общество и на разнообразни племена. Именно основаването на комисията беше една от главните цели на Москва по време на конгреса. Източници на РБК настояват, че тя ще e от към 150 участници - почти 100 от режима и 50 от опозиционни групи, а Турция към този момент е показала лист с претенденти за присъединяване.

" Ще оповестя допустимо най-скоро, тъй като Сирия не може да чака, по какъв начин считам да работя ", сподели Де Мистура в края на срещата, като означи, че ще би трябвало да организира още съвещания преди да се сформира комисия по правене на конституционни промени.

" Разчитаме, че Де Мистура ще провежда практическата работа " по конституцията, разгласи външният министър Сергей Лавров, представен от РБК.

От Сочи към Женева

Лавров посочи, че комисията ще работи в Женева, неприсъствали в срещата в Сочи групи също ще бъдат поканени да повдигнат свои претенденти за присъединяване в нея, отбелязва " Асошиейтед прес ". Западните сътрудници не би трябвало да изпитват подозрения или опасения, съобщи Лавров, представен от ТАСС. По думите му процесът в Сочи " е мощна поддръжка за процеса в Женева и на ролята на Организация на обединените нации въз основа на резолюция 2254 на Съвета за сигурност, което значи, че всяка стъпка би трябвало да се утвърждава от държавното управление и опозицията.

Лавров имаше поради подозренията на някои западни и арабски водачи, че с процеса в Сочи президентът Владимир Путин желае да измести към Русия тежестта в търсенето на излаз от спора. Путин обаче упорства, че ролята на Организация на обединените нации няма опция в бъдещето правене на конституция и осъществяване на избори.

Де Мистура от своя страна уточни, че участниците са се съгласили процесът в Сочи да подкрепя главните мирни договаряния за Сирия под егидата на Организация на обединените нации в Женева.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1276)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР